Доц. Кунчев: COVID-19 е 5 пъти по-опасен от обикновения грип

Здраве
08:41 - 29 Юли 2020
3871
Доц. Кунчев: COVID-19 е 5 пъти по-опасен от обикновения грип

COVID-19 е 5 пъти по-опасен от обикновения грип, категоричен е главният здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Пред Би Ти Ви той каза че не е вярно, че хора с коронавирус умират от придружаващи заболявания, а не от COVID-19. Има наблюдения в „Пирогов“ и Александровска, изводът е, че огромна част умират от усложненията на коронавируса, а не от придружаващи заболявания. Освен това английско проучване показва, че 92%, от хората, които влизат с COVID-19, умират от него”, обясни главният държавен здравен инспектор.

От второ място на заразени с коронавирус в Европа минахме на пето. Правим по 3000-5000 теста на ден. На Балканите има рязко повишаване на заболеваемостта. И Румъния, и Испания са с по-висока заболеваемост от нас. Изненадващо е, че Люксембург е на първо място по заразени в ЕС", каза още доц. Кунчев. "Колкото повече не се спазват мерките и хората се събират на едно място, толкова повече заразени ще имаме", коментира той. "Напоследък има ръст на заразени в офиси", съобщи още доц. Ангел Кунчев.

Последните няколко седмици има подмладяване на заразените с COVID-19 у нас, рисковата група продължава да е същата - над 65 години и със придружаващи заболявания, каза главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„50 на 100 от новоизлезлите положителни и влизащи в болница са под 65 години. Все по-често срещаме случаи, не всички са тежки, със сериозна клиника на хора без придружаващи заболявания“, каза още Кунчев.

Той поясни, че се задържаме на 5% положителни проби. Кунчев добави, че почти доближаваме до критичната граница на хоспитализирани от 1000 души, сега са 699. „Стигнем ли 1000, ще затрудни системата, на отделни места, не навсякъде, все пак система се справя, ако се запълни и резервът, ще създаде проблем това“, каза д-р Ангел Кунчев.

Не мисля, че ще се върнат мерките през есента, би могло да се говори за затягане, ако има драстичен скок и системата не може да поеме болните, добави той. "Хората не могат да приемат много твърди мерки наново. Това ще затрудни и бизнесите", завърши доц. Ангел Кунчев.

"Ако имаме над 1000 хоспитализирани заразени, това значи че системата ще е претоварена", заяви доц. Кунчев.