Доц. Кунчев: Детската ваксина е ефективна

Актуални новини
11:28 - 21 Декември 2021
2111
Доц. Кунчев: Детската ваксина е ефективна

Ваксината за деца съдържа 3 грама по-малко от основното вещество, тя е педиатрична. Но това не я прави по-малко ефективна. Напротив, тя е толкова ефективна, колкото и дозата за възрастни. Особеното е, че тази ваксина е наистина педиатрична, тя е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който заедно с началника на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов дават пресконференция във връзка с ваксинацията на деца на възраст от 5 до 11 г.

В България вече пристигнаха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на ПфайзерP. 18 хил. дози се съхраняват в "БулБио-НЦЗПБ", а по 12 хил. са изпратени в РЗИ Пловдив и РЗИ Велико Търново.

"При тази ваксина флаконът е с 10 дози, което прави организацията малко по-трудна. Защото просто трябват 10 деца, за да се използва максимално дозата. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове. Ваксината за деца има и положителен фактор, защото производителите са успели да я стабилизират и така тя издържа по-дълго време на съхранение при нормални условия", добави Кунчев.

"Препоръчваме горещо на всички, които желаят да направят предварителна уговорка за час, за да не се налага да чакт родителите. Разбира се, ако отидат директно в пункта, никой няма да ги върне. За момента не обсъждаме бустерна доза за децата, допълни той. - Ваксините за деца могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато вече се отвори флаконът, срокът за използване е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици."

"Данните за ефикасност на детската ваксина дават 91% сигурност. Информацията е на база страни като Израел, САЩ, Канада и др., където ваксината вече се прилага. Противопоказанията са като при ваксината за възрастни. Болка на мястото на поставяне, леко зачервяване и т.н. Европейската агенция по лекарствата даде своето становище за употребата на ваксината. Към края на ноември са приложени над 18 млн. дози", добави Богдан Кирилов.

"Към момента стартираме с 69 пункта, в които ще може да се намери ваксината за деца. В тези пунктове се поставят ваксини по принцип. Въпросът е родителите да поискат да защитят децата си. Готови сме да бъдем много гъвкави, ако се отправят към нас искания от личните лекари, че имат желаещи деца да ваксинация", добави началникът на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова.

"Хората имат притеснения по отношения на отложени във времето нежелани реакции. Задължително има проследяване поне 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му", обясни Кирилов.

Как ще става ваксинацията?

"Родител с детето посещава пункта - извършва се преглед на детето, след това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинация, съответно детето ще може да получи и цифров ковид сертификат, обясни д-р Кремена Пармакова. - Няма да е необходимо съгласие за ваксинация и от двамата родители."