Доц. Кунчев: До края на седмицата една трета от България ще е в грипна епидемия

Един човек е в състояние да зарази 5-6 до 10 души, обясни главният държавен здравен инспектор

Топ
08:30 - 23 Януари 2024
2436
Доц. Кунчев: До края на седмицата една трета от България ще е в грипна епидемия

Вероятно към трите области, които вече обявиха епидемия, ще се добавят Плевен, Бургас и Варна. Много близо до епидемичните стойности вече са Пазарджик, Ямбол, София - облас. Очаквам до края на седмицата една трета от страната да е в епидемия. 

Това коментира пред Нова тв доц. Ангел Кунчев.  

Кога да пуснеш децата в грипна ваканция е тънък момент, защото ако ги пуснеш прекалено рано, те ще се върнат на училище точно в пика и пак ще се разболеят, ако закъснееш, пак е лошо. Затова по наредба се обявява ваканция, когато има 30% отсъствие на учениците. Веднага трябва да кажа,че ако вълната рязко повишава стойностите на заболеваемостта, че очевидно става въпрос за грип, няма нужда да се чакат тези 30%. То е ясно, че и при 20-25% отсъстващи грипната вълна е тръгнала и е по-добре да ги оставим вкъщи, за да намалим щетите, коментира той.

Един човек е в състояние да зарази 5-6 до 10 души средно. Но има супер активни хора, които контактуват с много хора и те са способни да заразят много повече хора, посочи той. 

Усърдно се работи върху ваксина, която е универсална. Тя атакува сърцевината на грипа, която не се променя и в този случай няма никакво значение какъв пит е вируса и как се променя. Но е много трудно са се каже кога тя ще е достъпна на пазара, тъй като учените работят, но ваксината не е само научна работа. Там има и търговски интереси, фирмата сама си решава кога и как да я употреби, коментира той.