Доц. Кунчев: Или спазваме мерките, или ни чака локдаун

29% са положителните антигенни тестове в София, съобщи Фандъкова

Общество
10:14 - 19 Ноември 2020
4595
Доц. Кунчев: Или спазваме мерките, или ни чака локдаун

Или осъзнаваме мерките, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки. Сега е моментът да решим. Другият вариант е - все повече болни и все повече починали. Така ултимативно държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни ситуацията на брифинга в Министерския съвет. Той предупреди, че заболеваемостта продължава да расте. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова докладва, че в София са хоспитализирани над 2000 души, а над 200 - тези в интензивните отделения. "Това е показателят, който следим най-внимателно. Моята грижа е да не оставим хора без лечение, което означава да намаляваме натиска към болниците", обясни тя. И благодари на управителите на ДКЦ-тата, защото успели да създадат сериозна организация и за 5 дни там са преминали повече от 1600 души. 29% са положително установените проби от антигенните тестове в столицата, взети в кабинетите в поликлиниките досега. 

Ръстът за 7 дни на хоспитализирането в столицата е от над 250 души. "Мерките се спазват все по-добре. Имаме дни без нито един акт в хранителни магазини и в градския транспорт", похвали столичани Фандъкова. 

Твърдото й мнение е, че не бива да се отслабват мерките. Предстои да се обсъди поетапното връщане на учениците, но предупреди, че то няма да касае всички. Това ще се уточни на заседание на столичния оперативен щаб. Проучва се и готовността на училищата по отношение на заповедта на образователния министър Красимир Вълчев вчера, която задължава всички ученици от прогимназиалния и гимназиалния етап да носят маски в час.