Доц. Кунчев: Изумен съм, че 40-50 % смятат, че коронавирус няма

Новини
21:40 - 07 Юли 2020
4108
Доц. Кунчев: Изумен съм, че 40-50 % смятат, че коронавирус няма

Нека не се събираме в големи групи в затворени пространства, да не стоимбез маски в затворени пространства. Този призив направи в предаването "Референдум" по БНТ шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

В синхрон с него, коментира и доц. Ангел Кунчев: "Ние работим със заболеваемостта на 100 хил. души и то в двуседмичен период. Данни на по-малък период крият риск от случайно явления. България и Румъния си делим 5 и 6 място в Европа. На Балканите водеща е Македония. В Израел също е много висока, там затварят заведения, нещо към което вървим и ние. Хората поставят на първо място правилата и едва на 6-7 по-строгите мерки.", каза вирусологът.

Доц. Кунчев сподели, че най-много е притеснен от липсата на доверие. Не може в различни проучвания да излиза, че 40-50% не вярва, че има такъв вирус. Във водещи телевизии виждам лекари, които казват: Нашето фашистко правителство ни запуши устата. Това е безумие!". 

Проф. Ангелов се върна назад и сподели, че медицинският персонал е видял всичко от първа линия, като се е сблъскал с най-тежките случаи.

"Тези хора няма нужда да бъдат убеждавани. Много често ме питат това нещо истина ли е, има ли го, няма ли го. Хората смятат, че ние се появяваме, говорим някакви неща, после се обръщаме и правим нещо различно. Самодисциплината на всеки един човек е най-важна. Няма нужда някой да те контролира. Не може доц. Кунчев да нареди охрана на всеки един човек и всяко едно заведение. Ако не вярват на нас, има световни агенции, има световно известни предавания в САЩ, в Англия, които са доказани - те лъжат ли? Категорично не. Самодисциплината и доверието в България липсват. Хората разбират по много странен начин липсата на мерки", сподели разочарованието си проф. Ангелов.