Доц. Кунчев: Най-лошото предстои, спокойно може да стигнем 5-6000 заразени на ден

Общество
08:45 - 23 Октомври 2020
4179
Доц. Кунчев: Най-лошото предстои, спокойно може да стигнем 5-6000 заразени на ден

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира в ефира на Нова ТВ все по-пристеснителното нарастване на случаите на заразени с коронавирус, както и недостига на лекари и друг медицински персонал, за който здравният министър алармира. "Нямам информация да са се отзовали доброволци към този час. Определени резерви от хора са студентите от шести курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст, но при тази ситуация не са много хората, които искат да се отзоват", заяви Кунчев.

"Ясно е, че положението е тежко. Аз лично не вярвам във вноса на лекари от чужбина", заяви още специалистът по повод кризата с медицински персонал.

"Хирургичната маска, за да е ефективна, работи 2-3 часа, след което трябва да се смени", подчерта доц. Кунчев. - "Числото "R' се повишава - 10 души заразяват 12. Ако някой си мислят, че това е най-лошата ситуация, много се лъжат. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Поне 5-6000 заразени на ден спокойно може да стигнем. Това се случва в редица европейски страни в момента."

"Затварянето на градове е изключително крайна мярка без кой знае какъв ефект. На отделни обекти, фирми и къщи в определени населени места е възможно да се въведат ограничения", добави доц. Кунчев и изрази мнение, че следващите мерки, които вече трябва да се обмислят за въвеждане, са затваряне на нощните заведения, прекратяване на събиранията - политически, социални, както и да се затворят стадионите.