Доц. Кунчев: Още гадаем дали вирусът отслабва

Здраве
10:15 - 24 Юни 2020
2690
Доц. Кунчев: Още гадаем дали вирусът отслабва

Няма какво да спорим – има сериозно повишаване на заболеваемостта. Дали обаче го има ефектът на по-леко изкарване на коронавируса – може би има малко по-малко влизащи в болница, но за да сме сигурни, трябва да има доста повече статистически данни. Трябват поне 3-4 седмици, за момента не можем да потвърдим. Такова е мнението на главния санитарен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото първоначалните данни за 20% хоспитализирани сред заразените все още са налице и валидни. 

'Животът ни го поставя този въпрос – Гърция заключи всички вкъщи и почна да регистрира по 4-5 случая. Търсим баланс – ще видите, че и Гърция няма да остане с тези малко случаи. Въпросът е да намерим баланс между здраве и икономика", поясни той пред Нова тв.

От развитието на ситуацията ще зависят мерките, уточни той. Според него е добре всеки влизащ в болница да бъде тестван с PCR тест. Въпросът е кой да плаща – идеята досега е изследване с бързи тестове за сметка на болницата и който покаже отклонение, се тества с PCR за сметка на общественото здравеопазване. Що се отнася до клиничната пътека за COVID-19, Кунчев заяви, че 600 лева са малко за хора, нуждаещи от интензивна грижа, защото там сметката може да е 2000 – 5000 – 10 000 лева. При лека клиника обаче може и да е по-евтино от 600 лева.

Снимка: БГНЕС