Доц. Кунчев скастри политиците: Не политизирайте епидемията!

Главният държавен здравен инспектор притеснен от броя на приетите в болница, над 200 хиляди са под карантина

Актуални новини
11:01 - 12 Юли 2020
3230
Доц. Кунчев скастри политиците: Не политизирайте епидемията!

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичната криза. "Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате", заяви той пред БНР.

Според него намесата на политиката в епидемичната опасност няма да доведе до добри резултати. "Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого", добави доц. Кунчев, който е и зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт", каза той. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.
 
Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла": "Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението".

Доц. Кунчев коментира основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България: "Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема".