Доц. Лозанов: Наесен очаквам да се появи български Орбан или даже Путин

Политика
12:06 - 16 Април 2024
2205
Доц. Лозанов: Наесен очаквам да се появи български Орбан или даже Путин

ПП-ДБ и ГЕРБ малко трудно ще ги видим отново на масата, защото ПП са представители на един политически наивизъм, които дойдоха в политиката по пътя на гражданските протести, а това е съвсем друг тип логика.

Това коментира пред Нова нюз доц. Георги Лозанов. "На тях им трябваше време, за да разберат, че има една граница на промените, до която щом се стигне, управлението на градската десница спира. Градската десница е била всичко на всичко за 35 години само около 6 години в някаква власт, когато създаде основата и инерцията на западната ориентация на България.

Така че, ако се стигне до реални съдебни реформи, които да доведат до това съдебна отговорност да падне върху извършителите - всичките му там пудели, нотариуси и джуджета - изведнъж ще падне резето и всичко ще се разпадне", 

убеден е Лозанов. Според него така е станало и при правителството на Кирил Петков, когато ИТН го бламираха.

"Така беше с Реформаторския блок, когато Христо Иванов трябваше да си подаде оставката и мисля, че вече тази тактика да управляваме заедно с партньори, срещу които всъщност искаме да управляваме, вече става трудно. Това е много опасен политически номер, за който се изисква огромна политическа ловкост, която явно липсва на политиците, коментира той.

Има два типа успехи - в геополитическата ориентация на България, където постигнахме успех, когато правителството застана срещу Радев, когато се видя, че той ще бута страната на Изток. Вторият вид успех е за съдебната реформа. Там обаче ПП-ДБ нямат успех. В един момент геополитическата ориентация е страшно важна.

Сега моментът е сложен, а и ако Тръмп пак спечели в САЩ, нищо чудно да видим пак ГЕРБ и ПП-ДБ заедно.

Но ако тази геополитическа примка малко се разхлаби, тогава акцентът ще е съдебната реформа, където ПП-ДБ знаят, че с ГЕРБ много трудно ще постигнат резултат, защото там седят ДПС, обясни още Лозанов. 

Така че, ако влезем във втората хипотеза, наесен пак ще има избори и то с много лош резултат, защото тогава ще дойде някакъв такъв като българско роден Орбан, а даже и като Путин, предрече той.