Доц. Мангъров: Ходя при 98-годишната ми майка всяка вечер без маска

Новини
20:50 - 25 Октомври 2020
11112
Доц. Мангъров: Ходя при 98-годишната ми майка всяка вечер без маска

Доц. Атанас Магъров гостува на водещата Мария Цънцарова в предаването "120 минути" по БТВ в съботната вечер и коментира мерките срещу коронавируса отново.

 „Аз винаги съм твърдял едно и също. Има един принцип, че и 5000 души да твърдят, че едно нещо, което е глупост, не е глупост, то си остава глупост, независимо, че това го твърдят неопределен брой хора. Значителна част от нещата са неверни. 

Д-р Маджаров и тези от щаба не подаваха информацията както трябва. Те казваха, че всеки, който е положителен, трябва да влезе в болница. И колкото по-рано, толкова по-големи са шансовете да остане жив, но не е така. 

Не искам да отговарям дали ходя на домашни посещения. Ако кажа да, ще призная, че съм контактен. Нищо не отговарям. Имам лични предпазни средства и основното е, че си мия ръцете. Понякога нося маска, когато имам нужда да нося. 

Над 50 позитивни пациенти съм прегледал. При значителна част се оказва, че са положителни. След като съм ги преглеждал, са се оказали такива. Не съм бил преносител на вируса. Няма как да стане. Ако се действа по този начин, никой няма да бъде прегледан.

Ако сте достатъчно разумна и страхлива и имате симптоми, вие трябва да кажете на лекаря - искам да видя вашият тест, че сте отрицателен. Ако се действа по този начин, системата ще блокира. Възможно е да съм преглеждал заразени без маска, но не може да съм пренесъл вируса. 

Ако тествахме 7 млн души в страната, щяхме да намираме поне 70-80 хил. заразени на ден. Аз лично се тествах не веднага с антигенен тест, а на 7-ия ден, по-рано няма смисъл. Не съм бил под карантина.  

Майка ми е на 98 години, дори без маска - всяка вечер съм при нея, тя е детски лекар и е наясно. Младите по-леко ще минат през това. Кои са тези, които по-лесно губят битката?! Момчето на 19 години, ако не беше влязло в болница, щеше да е живо. Без придружаващи заболявания е под въпрос. 

Това е вирусна инфекция - ограничаващо се заболяване. Когато човек е неразположен, да стои вкъщи, да пие чайчета, да яде супички. Най-много да взема по един аспирин. Това е необходимо. 90% от случаите могат да си стоят вкъщи. Но другите просто ги е страх.

Всяка болница е длъжна да приема всеки положителен, казват. Само преди няколко дни беше даден случай на човек, който обикаля 3 болници. На другия ден той вече казва: не - по-добре съм. Не може да е така. Това става, защото положителните няма кой да ги преглежда. 

От 83-та работя с инфекциозни болести - не съм се заразил нито от хепатит, нито от менингит. Често влизам в Ковид-зоната. Важен е личният пример. За това го давам. Тези безсмислени мерки показват само научно и управленско безсилие. Трябва да се спазват правилата, но правилата са безсмислени.

Едно правило трябва да бъде разумно, за да се спазва. В автобуса, когато са ме снимали, носех две чанти и не можех да сложа маската. Ето я, тя ми е от септември. 

Никой не ми направи забележка, всички бяха без маски. Носенето на маски е пълна безсмислица. Хората, на които им няма нищо, трябва да продължат да живеят нормално. Има болни, които няма кой да ги преглежда и те влизат в болница" - отговори доцентът на въпросите на водещата.