Доц. Мангъров: С бързи тестове ще докажем размерите на епидемията

Общество
12:57 - 24 Март 2020
4616
Доц. Мангъров: С бързи тестове ще докажем размерите на епидемията

"Тестовете, които правят в момента (PCR) хващат наличието на вирус, във времевия интервал от 3-4 ден след заразяването до 15-20 дни след това. При контактните лица обикновено не се хваща нищо, защото това са едни хора, които са го преболедували вече и не отделят вируса или пък са заразени, но все още не са започнали да отделят вируса, защото се намират в инкубационен стадий. Накратко казано с настоящите тестове трудно ще докажем размерите на епидемията", заяви членът на Медицинския щаб доц. Атанас Мангъров.

„Сегашните проби са бавни, трудоемки, те са сравнително точни, ако се правят както трябва, но виждаме, че всяка проба се проверява по два-три пъти, което показва, че тези, които ги правят не са сигурни в тяхната достоверност. Ако в последните дни се изследват максимум стотина души дневно, то в началото се изследваха 15-20. Това е много малко.”

"Бързите тестове струват десетина лева и се правят за десет минути. Всяка болнична лаборатория и всяка клинична лаборатория на който и да е здравен център би могла да го прави. Бързите тестове имaт eврoпeйcки ceртификaт и тяхнaтa чувcтвитeлнocт пo oтнoшeниe нa имунoглoбулинитe М e някъдe oкoлo 88-89%, a пo oтнoшeниe нa имунoглoбулинитe G e 97-98%. Тяхнaтa cпeцифичнocт e 100% и зa eднитe, и зa другитe. Cъc cигурнocт ако се използват, щe ce хвaщaт мнoгo пoвeчe бoлни oт кoрoнaвируca.”