Доц. Наталия Киселова: Ако не се разберат за ново правителство, отиваме на избори на 9 юни

Процедурата по консултации за избор на кабинет ще продължи най-много месец, обясни преподавателят по конституционно право

Политика
09:46 - 07 Март 2024
2141
Доц. Наталия Киселова: Ако не се разберат за ново правителство, отиваме на избори на 9 юни

„Струва ми се, че се върви към това да се мъчат да се разберат“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в отговор на въпроса дали ще има нов кабинет в рамките на това Народно събрание, или ще се върви към предсрочни парламентарни избори.

„Господин Борисов (Бойко Борисов) каза, че трябва да оставим всяка надежда – това е деветият кръг на Ада. Но нека си спомним Данте – оставил е Вергилий точно пред деветия кръг, където го е посрещнала неговата любима, тоест любовта може да надделее. Той (Борисов) говореше вече за брак“, напомни доц. Киселова.

По думите ѝ процедурата по консултации за избор на ново правителство, след като вчера парламентът гласувана оставката на кабинета „Денков“, ще продължи най-много един месец. А ако не се разберат за ново правителство, предсрочните парламентарни избори може да са заедно с вота за Европейски парламент – на 9 юни.

Преподавателят по конституционно право напомни, че съгласно промените в Конституцията президентът не може сам да избере служебен премиер, а трябва да назначи един от изброените: председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Освен това Народното събрание ще работи, докато се закълнат новите депутати, и ще контролира работата на служебното правителство.

Докато Конституционният съд се произнесе по жалбите срещу промените в основния закон, изборите ще са минали, уточни доц. Киселова.