Доц. Наталия Киселова: Възможно е Гешев да бъде отстранен до 10 дни

Главният прокурор ще се оправдава за "политически боклук" с емоционалното си състояние след взрива, предположи преподавателката

Политика
15:20 - 09 Юни 2023
2554
Доц. Наталия Киселова: Възможно е Гешев да бъде отстранен до 10 дни

Възможно е главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен до края на следващата седмица, като преди това Висшият съдебен съвет проведе две заседания, прогнозира преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БНР.

Първото вече е насрочено за понеделник в 9 ч. Тогава трябва да бъде изслушана заместничката на Гешев Даниела Машева.

В четвъртък ВСС проведе над 14-часово заседание, на което едно от предложенията за отстраняване на Гешев - заради присъствието на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор, бе изтеглено от вносителите. Въпреки това ВСС прие да се произнесе по второто искане за отстраняване - за думите му, че "политическият боклук трябва да бъде изметен от парламента". Мотивът на вносителите е, че така главният прокурор уронва престижа на съдебната власт.

"През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата, които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване", каза доц. Киселова.

По време на вчерашното заседание стана ясно, че шестимата вносители от ВСС на предложението за отстраняване на Гешев са били извикани във Върховната касационна прокуратура за обяснения, което те приемат като натиск.

Според Киселова, ако до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор за разглеждане на законовите промени, с които бе свалено изискуемото мнозинство във ВСС за евентуалното му отстраняване от 17 на 13 гласа, ще бъде в компетентността на ВСС да спре или изчака решението.

Тя коментира и че викането на външния експерт не толкова е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, че да бъде отстранен главният прокурор на тази база и затова вносителите са го оттеглили, "за да не се разводнява процедурата".

По повод второто искане за отстраняване – за изказването му за "политическия боклук в парламента" , Киселова прогнозира, че в стратегията на Гешев ще видим две сюжетни линии. "Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживяния инцидент. Другата ще бъде, че той, като всеки магистрат, има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат говореше. Допустимо ли е да се използват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който трябва да брани законността?", попита тя.

Главният прокурор ще се оправдава за "политически боклук" с емоционалното си състояние след взрива, предположи преподавателка