Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Кабинетът на Слави е скрита коалиция

Новини
14:00 - 12 Юли 2021
10037
Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Кабинетът на Слави е скрита коалиция

Правителството, предложено от Слави Трифонов, е кабинет на малцинството, но дефакто е скрита коалиция. ИТН са го кръстили кабинет на малцинството, но реално е коалиционен. Да, той каза, че няма да прави коалиция, защото българските политици бягат панически от тази дума. Но най-малкото другите партии трябва да кажат "ок" на това правителство. Тази оригинална теза сподели пред Lupa.bg политологът Стойчо Стойчев минути, след като лидерът на ИТН обяви министрите си.

Според Стойчев, партиите на протеста ще подкрепят министрите на Трифонов. "Когато се приемат законопроекти в парламента, включително бюджет, тези партии ще гласуват заедно, за да има някаква предвидимост. Иначе самият Слави надали с 60 депутати може да прави управление.", заяви той. 

Политологът е убеден, че не е толкова важно кои ще са министрите персонално, а кой ще застане в парламента зад този управленски състав.

Важно е в тая коалиция кой ще влезе, какви ще са основните принципи, зад които ще застанат, това лидерство какъв формат за взаимодействие имат. Дали по никакъв начин няма да се явяват заедно да правят някакви разговори, или пък ще имат някакъв формат, открит диалог.

Мая Манолова, например е майсторка да направи такъв тип формати в парламента, някакви консултации, да си приказват, но е важно тези партии какво ще договарят в Народното събрание, а отделните министри какви са, що са няма никакво значение, увери преподавателят в СУ.

Доц. Стойчев е категоричен, че номинирането на бившия вицепремиер и ексикономически министър Николай Василев е добър знак.

"Хубаво е, че номинират Николай Василев за премиер, защото е позната фигура. Когато една новосформирана партия представя нови лица, непознатите лица и неяснотата кой стои зад въпросната организация притеснява. Хубаво е, че поставят такъв млад човек за премиер, защото това изпраща положителен сигнал към чуждестранните партньори и инвеститори и към българските граждани. Т.е. да не очакваме някакви резки ходове. Николай Василев познаваме достатъчно добре като публична личност, знаем възгледите му, поведението му, какво можем да очакваме от него, така че това е хубав сигнал.", отсъди политологът.

По повод големия успех на ДБ и състезанието с БСП за третото място на изборите, Стойчев обясни, че червените трябва да си правят изводите, "защото те влязоха в някакво взаимодействие с ДБ още от местните избори, покрай Мая Манолова в София, имаше някаква колаборация да свалят ГЕРБ."

"Ето, това стана, ДБ изядоха отвътре червените. Те съблазниха младите социалисти, борци за права и глобалисти вече няма да гласуват за БСП никога, те гласуват за ДБ.", разкри Стойчев. 

По повод съюза на ДБ с ИТН, Стойчев заяви: "Ако Христо Иванов мисли, че Слави ще го сложи за премиер, се лъже, защото той се е конфронтирал с ДПС. Когато правиш правителство на малцинството, разчиташ да получиш подкрепа от всички страни. Т.е. Николай Василев, Огнян Герджиков, Орешарски, Близнашки - това са хората, които могат да привличат подкрепа от всичките страни. Тесни партийци, радикали, като Христо Иванов няма как да бъдат включени в състава на този кабинет, защото той става проблемен за подкрепата от ДПС.", заключи доцентът.