Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Радев прецака Корнелия Нинова

Любопитно
12:35 - 27 Август 2021
39649
Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Радев прецака Корнелия Нинова

Президентът Румен Радев даде мандата на БСП, защото не иска да има редовен кабинет. Този основен извод направи политологът Стойчо Стойчев пред Lupa.bg, след връчването на мандата за съставяне на правителство на третата политическа сила. 

Явно Радев не иска да има кабинет. Като искаш да направиш работеща коалиция, няма да дадеш мандата на двамата големи, а ще дадеш на малкия, така се прави, обобщи той. И вметна, че Христо Иванов може би е очаквал той да получи мандата, след като призна, че е учуден, че президентът избра социалистите.  

"Очевидно Радев не иска да има работещо мнозинство в този парламент. Може би чисто тактически иска неговото правителство да организира изборите на президент, както и да организира вота за следващ парламент. Никак не е за пренебрегване, че той успя да смени всички шефове на служби, включително и главния секретар на МВР, което означава, че в момента притежава пълен контрол върху всички канали за информация, ще владее и криминалния контингент. При всички положения, ще си гарантира преизбирането за президент, пък някаква евентуално следващо мнозинство в следващия парламент, с което да може да работи.", заяви преподавателят по политология в СУ.

На въпрос дали все пак президентът не е поел риск да падне имиджа му сред критиците на БСП, и не само, политологът отвърна че винаги има такава опасност, но това е т.нар. управляем риск, защото иначе тези хора, като си излъчат кабинет, те ще си смнят шефовете, а в момента той е в изключителния комфорт лично да назначи шефовете и на външно разузнаване, контраразузнаването, на военна информация на МВР, ГДБОП.

Това е изключително важно, защото от гледна точка на властта, като изключим възможността да харчи пари, за което са му вързани ръцете. Т.е. другото, което може да прави с изпълнителната власт в една такава страна, е да владее службите. А знаем добре, че една от задачите на службите е да трупат компромати за някакви хора, за шантаж и дискредитиране. В момента Радев получава достъп до този инструмент, заключи Стойчев.

Реално, ние в момента сме президентска република - има всички условия за това - президентът е съсредоточил властта в ръцете си - кабинетът е негов, службите са негови и т.н., даде позицията си той.

Дали президентът даде третия мандат на БСП, за да не загуби подкрепата на социалистите за президентския вот и да не пренебрегне третата по численост партия?

"Това не е пренебрегване на БСП, той в момента реално прецака много Корнелия Нинова, защото  от нейната позиция има интерес да се формира едно правителство, в което тя да има поне една от основните роли. Тя знае, че като вземе мандата, тя няма да може да го направи, защото вече става твърде рисково. От всичките възможни опции това е най-рисковата.  Изключвам ДПС, защото беше ясно че Радев на тях нямаше да даде мандата. Тази е най-рискова, защото хайде, подкрепата на ДБ е проблематична, но може да дойде някак си, но за хората на Слави ще е доста по-трудно да подкрепят такова правителство, с мандата на БСП", заяви политологът.

Стойчев отчете, че ИТН проявяват известна праволинейност и последователност. В тая ситуация, Тошко Йорданов е добре да се прави на „дръж ми шапката” и да остане на позицията, че няма да подкрепят третия мандат, отколкото да променят позицията. Но нека да ходят на избори, а ДБ да си опичат акъла. Защото какво направиха - помогнаха да се свалят ГЕРБ, за да докарат БСП на власт. БСП никакъв шанс да съставят кабинет, обобщи Стойчев.

Ето какво каза политологът за ходовете на соцлидерът: 

"Предполагам че Корнелия ще предприеме крайно популистки ход, тя така действа така - всичко което се харесва на мнозинството хора, тя го казва и го прави. Тя изпитва панически ужас, че ще й се иска оставката й и ще я махнат от председателското място и при тези катастрофални загуби, ще опитат съставяне на кабинет на всяка цена.

Тя си дава сметка, че като вземе мандата, това ще стане много трудно. Самата Нинова е  предпочитала Мая Манолова да вземе мандата - идеален вариант, защото тогава някак си се преглъща подкрепа на БСП, с отделна подкрепа на депутати оттук-оттам. Докато сега, БСП е мандатоносител и партиите на промяната и костовистите и трябва да гласуват за социалистите."

Стойчев предположи, че Нинова ще предложи вариант служебният кабинет да стане редовен.

Експертът приветства ДБ за скоростното им изстрелване нагоре, но предупреди, че електоралните плюсове отслабват, след като няма с кого да се направи работеща коалиция и в евентуален следващ парламент.