Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Терзиев ще е кметът на София, хората на ГЕРБ масово няма да гласуват

Сглобката остава най-доброто, ще видим ротацията с Габриел, увери политологът

Новини
15:01 - 01 Ноември 2023
15537
Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Терзиев ще е кметът на София, хората на ГЕРБ масово няма да гласуват

Доц. д-р Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади политолози. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Потърсихме го, за да коментира най-горещата тема в момента - предстоящия балотаж за кмет на София, както и да даде позицията си по актуалните политически тези. 

- Драмата продължава. След дни предстои балотажът за кмет на София. Предизвестен ли е финалът в битката между Васил Терзиев и Ваня Григорова, доц. Стойчев?

- Мисля, че победата на Васил Терзиев е до голяма степен гарантирана, защото вотът за него е партиен, силно мобилизиран и неговата партия ПП-ДБ в тоя случай доминира електорално в София. Просто гласоподавателите на тая партия са концентрирани в столицата.

Единствената опасност за Терзиев в моемента е, ако се произведе нереално  свръхвисока избирателна активност, защото всяка по-висока избирателна активност от тази, която имахме, работи срещу него и в полза на Ваня Григорова. Въпреки че тези, които не гласуват, не биха отишли да го подкрепят.

Ако има някаква мобилизация преди балотажа, тя ще бъде в полза на Ваня Григорова, която в момента има за цел да актвира широк кръг от хора да отидат да гласуват. Тя трябва да обедини леви, десни протестиращи, гербадижии. Трудно обаче ще мобилизира антивот, защото Терзиев досега не е бил в управлението.Срещу управляващи лесно се генерира антивот.

Това за нея е проблем, защото трудно може да разгърне антикампания, която да обединява хора, които мразят Терзиев и не искат да става кмет.

- Сега всички се вълнуват от въпроса колко от ГЕРБ биха гласували за Ваня Григорова след намеците на Бойко Борисов и репликата „По-добре държавна собственост, отколкото ДС”.  

- Според мен избирателите на ГЕРБ масово няма да гласуват на втори тур. 

Те си имат балотажи за районни кметове и все пак ще идат в избирателните секции. Но дали ще гласуват и как, това много малко ще зависи от партийното лидерство, защото то тотално се е изложило пред тях.

Издигнаха кандидат, който не стигна до балотаж. Оттук нататък какъв инструктаж да прави Борисов или който и да било от ГЕРБ за втори тур? Никакъв. Каквото и да им бъде казано, гласоподавателите ще отидат и ще гласуват както са си решили.

- А най-логично, вероятно вотът при ГЕРБ ще се разпръсне - една част няма да гласуват, други ще подкрепят Ваня Григорова, трети ще дадат шанс на Терзиев.

- Те ще се разбъркат, да, но по-голямата част няма да гласуват, защото двамата кандидати за тях са еднакво неприемливи,

Една част са силно настроени срещу „Промяната” и затова ще искат да гласуват нарочно срещу Терзиев, но такива мобилизации антигласуване в ГЕРБ аз не съм наблюдавал досега. Самите те са жертва на такъв тип гласуване – помним случаите всички срещу Фандъкова, всички срещу Цачева, всички срещу Бойко.

- След като кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян не успя за втори тур, и политици, и анализатори се надпреварваха да обявят партията на Борисов за големият губещ на тези избори, „уцелен в сърцето”, колабирал и т.н. При това положение какви тарнсформации следват в партията, още повече че в Общинския съвет имат чувствително по-малко хора?

- Да, групата им е наполовина по-малка, но на „Промяната” мандатите не им стигат за самостоятелно мнозинство, така че ще разчитат на някаква подкрепа от ГЕРБ. Дали на базата на трайни отношения или на базата на някакви договорености, ще стане ясно.

Предполагам, че основно от ГЕРБ ще се очаква тая подкрепа.

В крайна сметка всеки си преценява относителните ползи и загуби – дали с тоя, дали с оня. Защото другите опции са групата на Григорова, „Възраждане”, не са много, нали?

- Макар че Борисов не признава загуба и заявяи, че ще си върнат София, като я загубят, резултатът е съкрушителен - ГЕРБ след 20 години губи най-голямата си крепост.

- Вижте, става дума за генерационна промяна, ние отдавна говорим за това. Просто поколенията се смениха. Активното поколение в момента не подкрепя ГЕРБ в голямата си част и това активно поколение живее основно в София.

Ражданите след 1980-а година, хората в София , които в момента са в най-активна възраст, печелят най-много, просто импонират на модела, по който им предлагат да се развиват от  ПП и ДБ, това е. Така че нищо не могат да направят в момента, проблемът е въпрос на смяна на поколенията.  

- Не мислите ли, че всяка партия, колкото и голяма политическа сила да е и да е управлявала с години, дори да има стотици хиляди симпатизанти, в даден момент се амортизира, стопява се, омаломощава се. Да си припомним латинската мъдрост Panta Rei (Всичко тече, всичко се изменя).

То моделът на управление се изчерпва. Тeзи приказки с развиване на метрото, метростанции, преди 10 години звучеше супер значимо, мотивиращо, тогава им казваха евала - правят пробиви, магистрали строят, пътища...Но в момента никой не обръща внимание на това.

Не защото не е важно, но защото се изчерпа като тема. Хората свикнаха това да се случва постоянно и не можеш на база „Ще построя 10 км метро и хората ще ахнат– супер, давай.” Не са тези нещата, които да впечатлят софиянци вече, а ГЕРБ друго не са извадили в кампанията и няма как да го направят, при положение, че са били управляващи.

Сега вече като не сработи и стана видимо, че не става, ще си преформулират управленските визии, ще си почиват 4-5 години  и след това наново ще се върнат. Защото нещата се променят и обръщат. Ако някой ми беше казал преди 10 години, че костовистите пак ще са на власт, никога нямаше да повярвам. Та те бяха безвъзвратно тписани, свърши се с онова дясно. Но ето, сега възкръснаха, така да се каже.  

- Като стана дума за десните, да погледнем към тях. Драмата с ДСБ – те преглътнаха тежка хапка с Васил Терзиев, заради ДС- корените му, а СДС пък изобщо няма за кого да гласува на балотажа...

- Десните до голяма степен се преформулираха и преформатираха. От старото ДСБ и старото СДС почти нищо не е останало. Част от старото ДСБ са хората, които са в листите на Вили Лилков – това бяха изключително изявени личности, стари седесари, десебари, самият Лилков е от основателите на ДСБ, но въпреки това една част от тях не го подкрепиха.

Но на младите поколения тези хора са им архаични. Те от уважение говорят за Иван Костов, но не знаят какво е написал, не са му чели книгите, не знаят какво е говорил, няма да го разпознаят на улицата. Ако се опитаме с едни и същи модел от преди няколко десетилетия да обясняваме кой е добър политик сега, ще сбъркаме. Нещата просто се сменят, а рамките не са напаснати. Но и това ще стане.

- Според мен, поколението „40 плюс” малко остава да виси във въздуха –част от тези хора не одобряват нахлуващите нови политици и принципи и си държат на старите авторитети, други пък  директно скачат в новото време и прегръщат модерните и често прогресивни идеи...    

- Това поколение е разпръснато – част от тях са в крак с новите тенденции, част от тях със старите. За старите партии, за ГЕРБ има много подкрепа от тези хора, но не и от най-младите. За да гласуват младите за ГЕРБ, трябва да забравят, че са управлявали. Няма млад човек, който да приеме, че ще гласува за партия, управлявала 12 години.

За тях това е партия на статуквото – това е „старо, кофти, смърди, дай нещо ново да правим, брат...” Така мислят, така говорят.

По принцип консервативно мислещите хора  в България са относително малко. Особено при младите. В партиите пък го ползват за показност. Като се смени поколението, се сменят и моделите, по които то си представя как изглежда управление, ценности, морал, поведение и т.н.

- Обаче Ваня Григорова опровергава това – тя излезе с много стари ценности, традиции, обърна се към работници, миньори, хората, които стават в 5 и отиват на работа. А за нея са гласували и достатъчно млади хора и пак ще гласуват.

- Ами всяко ново е добре забравено старо. Например съдебната реформа и корупцията  обясняваме с променлив успех от 95-та година, а сега темата е флагът на ПП и ДБ.

Но Ваня Григорова е ортодоксална марксистка и развива неомарксистки теории, макар че класи няма, тези идеи не се връзват.  Всъщност хората гледат визията. В България съдържанието не се гледа много много, а как изглеждаш, какво внушение правиш.

Много са факторите, които влияят, за да кажеш накрая: „Този човек ми е симпатичен”. В политиката е като при влюбването – нещо те дразни, дразни до смърт даже, и накрая ти стане симпатично, закачливо и ето накрая ... усещаш се, че си хлътнал. И с разлюбването става така – лека- полека, неусетно. Както обичаш някого, накрая ти стане безразличен. И в политиката така и си казваш: „Ама какво правя аз, че да гласувам за този.” Всичко в тоя свят е поздчинено на едни и същи модели – опознаване, възприятия..

Има хора, които искат да сменят и търсят ново и ново, не влизат в отношение с никого – гласоподавателят, гласувал за „Възраждане”, преди това е гласувал за НФСБ, за Валери Симеонов – той винаги на трасета на един и същи модел.

Други са като при Вили Лилков – любовта на живота, докато смъртта ни раздели – ние ще си пеем песни за антикомунизма, докато свят светува, дори да са минали 100 000 години. Аз съм чувал за ДС само от баба ми, но много мразя ДС, щото така трябва, това е традиционно за моето семейство...

Но човек се променя - бил си един, станал си друг и т.н. Аз бях много ляв като малък, бях изчел целия Маркс, Ленин, знам ги с основни положения. И бих препоръчал – когато човек критикува идеология, възглед, първо трябва да си направи труда да го проучи, да го изчете. Трябва да обясниш колко несъстоятелен Маркс през термините на Маркс, защото оттам може да се обори прекрасно, със самия себе си може да се обори.  

- Да излезем на глобалното трасе. След тези избори, какво ще се случи със „Сглобката”? Затегна ли се, заздрави ли се, вместо да се разхлаби? Изглежда прогнозите как ще се разпада се опровергават...

- Сглобката е най-доброто, което тези партии могат да измислят за себе си и бъдещето си. И най-важното – най-доброто, което техните електорати могат да си представят за бъдещето си. Защото техните електорати много добре разбират, че ако не е това управление, всяко друго е по-лошо за тях. По-лошо, защото ще трябва да правят по-голям компромис. Да гласуваш за ПП и ДБ, може да се преглътне, че са в една компания с Бойко и Пеевски, защото са против Путин ясно и категорично на страната на Украйна ясно и категорично. Точка. Всяка друга работа  би било колебание на България по тоя въпрос, а той е първостепенно важен. Защото повече мразим Путин и така го мислят те.

За тия хора това е правителство, което гарантира на България цивилизационния избор, който на тях им харесва и те не искат в никакъв случай да се промени като базисно обстоятелство.

- Т.е. ГЕРБ и ПП-ДБ ще се крепят в името на властта, въпреки публичния сблъсък помежду им и видимата неприязън.

- Те ще се крепят, но има друго – избирателите допускат това съжителство. Но те към момента не са подозрителни, защото ПП и ГЕРБ постоянно се карат. Те не са станали едно и също, не са се слели. Но ако спрат да се карат, всичко утихне и тръгне по мед и масло в управлението, избирателите ще си кажат: „Край, тук има нещо нередно, някой се е разбрал.” Затова този скандал мотивира избирателите на ГЕРБ да гласуват за ГЕРБ и за ПП, защото всяка сутрин си казват „Моите хора продължават да ги разобличават и критикуват.”

- С две думи ротацията с Мария Габриел ще я видим?

- Да, ще я видим.

Ако са разумни от ГЕРБ и не искат повече министри. Не ти трябват повече министри, не ти трябват въобще министри да имаш, ако искаш да те има дългосрочно. Защото ако ГЕРБ поискат Министерския съвет, сигурно ще го получат догодина и след 1 година изобщо няма да има ГЕРБ.

Както сега, с 60 000 гласа паднаха за София, така ще стане и за цялата страна. Наполовина, след това още наполовина и изчезваш за 2 парламентарни цикъла. Както ГЕРБ беше в центъра на Вселената на политиката. Нямаше партия, която да каже, че е от равен порядък с ГЕРБ.

- Скандалът с машините обърна ли нагласите? Ето, отново има огромен брой невалидни бюлетини.

- Връщат ги машините, ще се гласува с тях на втори тур. Сега има ясна нагласа в подкрепа на машините. Така че няма смисъл да се заиграват с тази тема нито от ГЕРБ, нито от ДПС, защото губят точки и трупат негативи.

- Както видяхме, софиянци упражниха наказателен вот и в крайна сметка Васил Терзиев се оказа печеливш от труса с машините, който уж трябваше да събори него. 

- Старите управленски модели, старите политици изглеждат супер вехто, дърто и тъпо на младото поколение. И като му кажеш, че не искаш модерното гласуване, искаш си старото, си казва: ”Ето тия са дърти и уникално прости, догодина няма да гласуваме, бате.” Не им трябва тая битка, тя допълнително ги руши в очите на младото поколение.

А тяхното си отива, стопява се и умира.

Ето както в БСП - никой от младите не гласуваше за тях. Младите изобщо не са чували за Маркс, но ето сега Ваня Григорова го изкарва. В света обаче има тренд за връщане към марксизма и ети ти...Важен е живият живот.

И в ПП и ДБ има гейове, и в ГЕРБ има гейове, само че в ГЕРБ са гейовете чалгари, а в ПП-ДБ са тези, които ходят в хаус клуб. Едното е провинциално, другото е градско. Като е така, ти си изтървал София. Затова няма да управляваш София, няма селяните да управляват, софиянци няма да го допуснат.