Доц. Светла Бонева: България спешно да поиска от ЕК удължаване на дерогацията

Актуални новини
19:04 - 03 Октомври 2024
3558
Доц. Светла Бонева: България спешно да поиска от ЕК удължаване на дерогацията

Конфликтът в Близкия изток ще има отражение върху цялата световна икономика. В деня на нападението на Иран срещу Израел цената на петрола беше с един процент по-висока, а на следващия ден се увеличи с пет процента заради риска. Оттук-нататък тя ще се увеличава все повече. Това обясни доц. Светла Бонева, декан на катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ в УНСС.

На този фон според нея би било добре българската държава да се обърне към Европейската комисия с молба да удължим действието на дерогацията за рафинерията в Бургас.

Израел със сигурност ще отговори и ще порази критична инфраструктура – или ядрена, или такава, която е свързана с мощностите за производство на петрол. Тоест ние трябва да поискаме спешно дерогация от ЕК. В момента двама от нашите доставчици на петрол са невъзможни като опция по геополитически причини, добави доц. Бонева.

Що се отнася до това какво може да стори българската държава в този момент, тя поясни, че като за начало може да се намалят акцизите върху горивата и петрола и да се увеличат складовите наличности. И допълни, че това може да се случи с решение на Министерски съвет, без значение дали правителството е служебно или редовно.

Светла Бонева обясни още, че ако бъде блокиран Ормузкия проток, каквато закана отправи Иран, цената на петрола ще се повиши за всички стоки, защото тогава ще трябва да се търсят обходни, алтернативни маршрути, което неминуемо ще доведе до забавяне на доставките и съответно оскъпяване на стоките.

При всички случаи ще бъдем пряко засегнати. Въпросът е какви мерки ще предприемем като държава, за да намалим негативните ефекти, които се очакват. Необходим е обстоен анализ за това кои сектори ще бъдат ударени и как могат да бъдат подпомогнати, каза доц. Бонева пред Нова нюз.

В заключение тя подчерта, че капитализмът не навлиза в криза, а в нов етап на развитие в една чисто нова геополитическа среда, белязана от конфликти.