Доц. Василев: Вероятността за лечение на COVID-19 е по-голяма, отколкото за ваксина

Кардиологът вижда изтощение в обществото, от което пада и гардът на хората

Топ
13:00 - 18 Октомври 2020
3185
Доц. Василев: Вероятността за лечение на COVID-19 е по-голяма, отколкото за ваксина

Вероятността за бързо откриване на ваксина срещу COVID-19 е по-малка, отколкото откриването на адекватно лекарство за борба с вируса. Това смята доц. Добрин Василев от МБАЛ „Александровска“, цитиран от БНР.

„Лично аз си мисля, че е по-вероятно да се намери някакво лечение. В момента вероятно ремдесивирът е начален препарат, от който да се тръгне“, каза началникът на Клиниката по кардиология.

Практиката показва, че откриването на ваксина срещу дадена болест трае няколко години и макар световната фармация да е впрегнала всичките си усилия в скоростното справяне с пандемията, реалността е такава, че надали оптимистичните прогнози за предпазното средство ще се сбъднат.

Клиничните тестове са дълъг и мъчителен процес, който изисква огромно внимание върху детайлите, защото подобни лекарства прекалено често дават нежелани странични ефекти, които дори биха могли да са по-лоши и от самата болест.

Тенденцията в световен мащаб е такава, че COVID-19 се лекува все по-успешно, въпреки все по-широкото му разпространение. От СЗО дори посочиха списък с медикаменти, които дават достатъчно обещаващи резултати, за да бъдат препоръчани в световен мащаб.

Американският президент Доналд Тръмп прекара само 3 дни в болница, след като бе диагностициран с коронавирус. Той попада в редица рискови групи, благодарение на възрастта и телосложението си, но въпреки това лекарите му го изправиха на крака за рекордно кратко време.