Доцент от БАН: Носенето на ръкавици е опасно

Ако вирусът бе толкова устойчив, нямаше да има само 4 млн. души заразени, те щяха да са 4 милиарда, смята Андрей Чорбанов

Актуални новини
08:20 - 15 Май 2020
4347
Доцент от БАН: Носенето на ръкавици е опасно

Слагането на ръкавици от сервитьорите е опасно, каза пред Нова телевизия доц. Андрей Чорбанов от БАН. Самата кожа е непропусклива за коронавируса и носенето им е абсолютно безсмислено, по-добре е да се мият по-често ръцете, отколкото да се носят цял ден и с тях да се пипа всичко, каза той. Според него и седенето на пейките не е опасно. Според него е безсмислено и пръскането от въздуха.

Ако вирусът бе толкова устойчив, нямаше да има само 4 млн. души заразени, те щяха да са 4 милиарда, каза още доц. Чорбанов.

В нормална ситуация по конституция никой не може да вкара 60-годишни в болница, ако те не желаят, макар да са с коронавирус, смята доц. Чорбанов.

В рамките на 3 месеца ние можем да сглобим ваксина, но проблемът е, че обществените поръчки се бавят до 1 година, съобщи доц. Чорбанов. дори когато реактивите са препоръчани от института "Пастьор", ние пак трябва да минем през обществена поръчка, каза доц. Чорбанов.

Според него голямото забавяне идва от тестовете, защото изпитанията траят година. Тестовете за безврезност са много важни, те са много бавни, но ако се ускорят, се поема голям риск за страничните ефекти.

Докато не мине цялото население през този вирус, този вирус ще си живее, каза доцентът.