Доган: Починал е Халил Расим

Актуални новини
13:11 - 11 Март 2024
5989
Доган: Починал е Халил Расим

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган съобщи за смъртта на един от политическите затворници по време на Възродителния процес - Халил Расим. 81-годишният мъж, известен като Кючук Халил, през 80-те години е осъден за организирана съпротива срещу насилствената асимилация на турци и мюсюлмани в  България.

"С болка и прискърбие научих вестта за загубата на Халил Мехмед Расим (Кючук Халил), роден в град Кърджали, осъждан за организирана съпротива срещу насилствената асимилация на турци и мюсюлмани в  България. Излежал е 19 години в лагера "Белене", Стара Загора и други затвори на страната. С чувство на тъга изразявам най-искрената си мъка и поднасям своите съболезнования на семейството и близките. Поклон пред светлата му памет!",

написа Доган, като съболезнователното писмо бе публикувано от пресцентъра на ДПС в официалната страница на партията във Фейсбук. Халил Расим, който е роден през 1943 година в Кърджали, е починал в Истанбул.

Когато е 23-годишен, Расим е осъден на 20 години затвор по обвинение в шпионаж. Излежава 14 години в Старозагорския затвор. След като се противопоставя на Възродителния процес, през 1985 г. е въдворен без съд и присъда в лагера "Белене". След година и половина е изселен във Вълчедръм, Монтанско. Екстрадиран е от Народна република България през май 1989 г. Завръща се в страната след промените.