Догоните знаят за Космоса повече от НАСА

Африканците с маски открити едва през 1931 г.

Мистика
15:52 - 17 Март 2019
22432
Догоните знаят за Космоса повече от НАСА

Ярката, необикновена и изненадваща култура на едно от племената в Република Мали – догоните, отдавна привлича вниманието и интереса на специалисти и любители на мистериите. Догоните са прочути със своите маски и церемонии и още повече със своите митове за пришествието на Земята на космически богове.

Догоните населяват малка територия в плътните джунгли около река Нигер. Дори в най-светлата част на деня в този район е тъмно, тъй като гъстите листа на дърветата трудно пропускат слънчеви лъчи. Числеността на този мини етнос е около 300 хиляди души.

Заради дълбоките дебри, в които живеят, догоните са открити за света едва през 1931 г. Почти половината от тях днес изповядват ислям. Останалите пазят древните си традиционни вярвания. Основното занятие на догоните е земеделието, като в някои райони се развъжда и едър рогат добитък. През 1931 г. екип от френски изследователи на африкански племена попада при догоните. Ръководители на екипа са Марсел Грилем и Жермен Дитерлен. Грилем успява да спечели доверието на догонските вождове и те го посвещават в своите тайни знания. Преди това екипът изследователи научава, че митовете и легендите на догоните са недостъпни за простосмъртните души и могат да се разказват само от т.нар. общество на маските.

Марсел Грилем с огромна изненада разбира, че за догоните са известни планетите Юпитер и Сатурн, всяка от които те означават с определен символ. Символът за Юпитер е един голям кръг с четири по-малки, а за Сатурн – два концентрични кръга. Но познанията на догоните за Слънчевата система не се ограничават само с тези две планети. Тези африканци от джунглите на река Нигер имат сведения, до които науката едва сега достига и които са свързани с устройството на Вселената, доскоро непонятни дори за учените от НАСА. Ето някои от тях, предадени от Грилем, които ги записва с техните думи и език.

„Земята се върти около себе си и около Слънцето едновременно подобно на голям пумпал. Слънцето също се върти около оста си и това движение наподобява движението на спираловидна пружина”. Всичко това се говори от хора, които не само не могат да наблюдават движението на небесните тела, но и никога не са виждали спираловидна пружина.

Но това не е всичко. Преданията на догоните гласят, че в началото на всички неща е стоял бог Амма – творец, основополагащо начало, създало от нищото Космоса в цялата му съвкупност от тела. Яйцето-кръг на Амма било цяло. Когато Амма счупил яйцето на света и излязъл от него, се създал въртящ се вихър. В резултат се появила Яла, т.е. извършил се преход от абстрактното към конкретното. Яла се появила от спиралата на вихъра. Спиралата се връщала вътре в яйцето и тя била символ на изграждащия си и разширяващ се Космос. Така съвсем модерно и вярно от научна гледна точка догоните разказват в митовете си за Големия взрив и милиардите години на разширяване на Вселената. Научните истини при догоните съвсем не свършват дотук.

В легендите и рисунките си африканците разказват за Сириус. Сириус е най-ярката звезда на земното небе и привлича вниманието на астрономите с периодичните промени в яркостта си. Многогодишните наблюдения на учените дават възможност да се установи, че съзвездието се състои от две звезди – син гигант и малка плътна звезда. Наречени са Сириус А и Сириус В, които се въртят около общ център на тежестта. През 1970 г. е установено наличието в тази звездна система на още една малка звезда, която е наречена Сириус С. Оказва се обаче, че догоните са знаели за това много-много по-рано. Сириус се нарича Пъп на света и заема главна роля в група звезди, включващи съзвездието Орион и няколко близки звезди като Плеядите.

Съвкупността от тези звезди образува вътрешна система от звезди или опора на света, непосредствено участващ в живота на Земята. Външната система се състои от други, по-далечни светила, които в по-малка степен се намесват в човешкия живот. Така се образува Млечният път – центърът на нашата Галактика, разказват догоните и отново са математически, астрономически и физически точни. Подобни спираловидни звездни светове или според съвременната наука – галактики, има безкрайно много във Вселената, а самата Вселена е безкрайна, но измерима. Тя е населена с живи същества. На другите Земи, според догоните, живеят рогати, опашати, крилати, пълзящи хора.

Пак според африканското племе от Мали преди да поникнат на Земята, семената на много растения като тиквите и спанака са живели накрая на Млечния път, а семената им са израснали във всички светове на Вселената.

Племето създадено от Номо от Сириус 

На всички въпроси откъде знаят толкова много за Вселената и небесните тела, догоните отговарят, че при тях пристигнал Номо със своя „ковчег”. Той дошъл от Сириус и заедно с брата си близнак Юругу създал хората. Научили догоните на разни занаяти и изкуства, предали им обширни знания за устройството на околния свят, а след това се върнали „вкъщи” заедно с другите сириусианци.

Догоните изобразяват Номо и Юругу като полухора-полузмии с гъвкави крайници и двоен език. Учените, които изследват догоните, установяват, че освен за Сириус, те имат точни сведения за още 226 звездни системи. Освен това племето притежава знания в областта на молекулярната биология, ядрената физика и други науки. Що се отнася до Сириус, догоните обявяват, че звездите от тази система могат да се наблюдават от някои пещери, в които има и веществени доказателства.

Но въпреки настойчивите усилия и желанието на изследователите да научат от догоните къде са тези пещери, африканското племе зорко пази тази информация и от 1931 г. досега не я е съобщило на нито един учен.