Договореното от Борисов в ЕС не било повод за гордост според БСП

Левицата иска скоростни промени в ИК за машинното гласуване

Актуални новини
15:18 - 21 Юли 2020
1757
Договореното от Борисов в ЕС не било повод за гордост според БСП

Договорените 29 млрд. евро за България от ЕС не трябва да са повод за гордост, а знак за това, че нямаме икономически напредък, обяви бившият външен министър и настоящ депутат от левицата Кристиан Вигенин по повод вестите от Брюксел и постигнатото от премиера Бойко Борисов за финансовата рамка до 2027 г. 

"Нелепо вземането на героично пози от министър председателя. Бюджетът се определя по формули, които показват, че България не е постигнала достатъчно и се нуждае от допълнителни средства. Кохезионната политика е провал и България продължава да е най-бедната страна в ЕС", каза Вигенин. Такава теза изрази и евродепутатът Петър Витанов. "Действително получаваме милиард повече за кохезионна политика, но това не е успех, а знак за изоставане. Процентът с който са увеличени средствата следват общия темп на растеж. По отношение на хвалбите да припомня, че Словения издейства почти два пъти повече, а Чехия близо 10 пъти повече.

След днешния пропаднал вот на недоверие, левицата намира смисъл в работата на парламента, само за да бъде уредено по-скоро машинното гласуване.

"Правителството на Борисов до край ще отричат реалността. За нас това управление е изчерпано. Парламентът е делигитимиран. За нас от тук нататък има смисъл от този парламент само за ускорено приемане на машинни избори и след това разпускането му", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя определи гласовете на вота на недоверие на "Обединени патриоти" и ГЕРБ като "пазене на властта на всяка цена". 

"ДПС за пръв път не взе отношение в дебата. Вероятно изчаквайки как ще се развие въпросът с техни министри. Подадоха уж оставки", добави още Нинова и обясни, че левицата продължава да подкрепя протестите.

Традиционният събор на Бузлуджа пък си остава на като протест пред МС на 25 юли от 11 часа, разясни соцлидерката, а както Lupa.bg вече писа, тя е ангажирала над 100 автобуса със симпатизанти на Столетницата за мероприятието.