Доходите на 53% от българите са засегнати от кризата заради Covid-19

Страната ни се нарежда при най-тежко засегнатите сред 27-те държави от Европейския съюз

Новини
15:45 - 20 Октомври 2020
1868
Доходите на 53% от българите са засегнати от кризата заради Covid-19

Доходите на 53 % от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с Covid-19. Това става ясно от проучване на Кантар, поръчано от Европейския парламент.

Други 26 на сто от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на са усетили този ефект от кризата.

Така страната ни се нарежда сред най-тежко засегнатите по този показател сред 27-те държави от Европейския съюз. 

В европейски мащаб 39 на сто от анкетираните посочват, че доходите им вече са пострадали заради пандемията от Covid-19.

По-висок процент от 53, какъвто е у нас, има само в Кипър, Гърция, Испания и Румъния, сочат още данните от проучването, което е проведено между 25 септември и 7 октомври  сред близо 25 000 граждани от всички държави – членки.

Мнозинството от тях са убедени, че Европейският съюз трябва да разполага с повече средства за овладяването на пандемията, като на първо място е общественото здраве, следвано от икономическото възстановяване. За първи път борбата с климатичните промени изпада от топ три на приоритетите, за които Брюксел трябва да разходва средства, според европейските граждани. Мнозинството от тях са убедени, че евросредствата трябва да бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона.