Доходите вече ще се обявяват само онлайн

Хартиената данъчна декларация отива в историята от 2020 г.

Новини
09:19 - 04 Февруари 2019
5029
Доходите вече ще се обявяват само онлайн

Тази година за последно декларираме данъците си с познатия хартиен документ. От идната година това ще е възможно само по електронен път. 

“Премества се напред във времето през февруари 2020 г. задължението на всеки работодател да подаде данни за трудов доход и хонорари. Тази информация се изпраща в електронен вид към НАП, а след това през март месец чрез сайта на НАП и персонален код или електронен подпис всеки човек ще може да види заредени и изчислени  доходите от труд и хонорари”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Това ще бъде облекчение за гражданите като ще спре издаването на хартиени служебни бележки.

На 31 януари изтече срокът, в който се ползва 5% данъчна отстъпка. От началото на кампанията по обявяване на доходите (10 януари) са подадени 50 хиляди данъчни декларации за доходи на гражданите. Около 36 хиляди от тях са постъпили в електронен вид и за първи път те са повече от хартиените формуляри. 

Самоосигуряващите се от тази година ще подават данъчна декларация и всички други справки само по електронен път. От данъчните декларации изчезват и стотинките. Целта е дължимият данък за довнасяне по годишната данъчна декларация да се закръгли към всеки пълен лев.