Дойде ли краят на "Вагнер"?

Няколко хипотези описва американският Институт за изледване на война та

Новини
10:40 - 26 Август 2023
4758
Дойде ли краят на "Вагнер"?

Институтът за изследване на войната прогнозира днес, че руската частна военна компания "Вагнер" вероятно ще престане да съществува като псевдонезависима паралелна военна структура след гибелта на своя ръководител Евгений Пригожин.

Във всекидневната си сводка за хода на войната в Украйна, която публикува на своя сайт, американският мозъчен тръст пише, че руският бизнесмен почти със сигурност е бил убит по нареждане на президента Владимир Путин.

Гибелта при самолетна катастрофа в сряда на централното ръководство на "Вагнер", включително на основателя на наемническата групировка Дмитрий Уткин и на отговарящия за логистиката и сигурността Валерий Чекалов, лишава частната военна компания от способността да неутрализира кампанията на Кремъл и руското министерство на отбраната да я отслаби или дори да я унищожи след бунта на 24 юни, коментира Институтът за изследване на войната. Базираният във Вашингтон аналитичен център пише за съобщения, че руското министерство на отбраната създава нови частни военни компании, които набират бивши и настоящия бойци на "Вагнер", за да поемат контрол върху задграничните операции на групата на Пригожин.

Руски източници твърдят, че Кремъл е отказал да плати на беларуското правителство за разполагането на силите на "Вагнер" в страната след краткия метеж и последвалите финансовите проблеми вече са довели до намаляване на заплащането на бойците, което ги кара да напускат групата. Сателитни снимки от 1 и 23 август показват, че близо една трета от палатките в лагера на "Вагнер" край Асиповичи, Беларус, вече са събрани, отбелязва Институтът за изследване на войната.

По оценки на мозъчния тръст частната военна компания на Пригожин е била най-независима от руското държавно и военно ръководство по време на офанзивата за превземане на източния украински град Бахмут - най-кръвопролитното сражение от началото на войната - в която тя изигра главна роля, и след бунта централното ръководство на "Вагнер" се е опитвало да запази някакво подобие на независимост. Елиминирането на централното ръководство на частната военна компания вероятно я лишава от всички инструменти, които й бяха останали, да действа независимо от руското министерство на отбраната, смята Институтът за изследване на войната.

Остава неясно, пише в заключение американският аналитичен център, дали Кремъл възнамерява да ликвидира изцяло "Вагнер" или възнамерява да възстанови групата като много по-малка организация, напълно подчинена на руското министерство на отбраната. Трети вариант - възстановяване на "Вагнер" като псевдонезависима организация с нов командир, верен на Кремъл - е възможен, но малко вероятен, по оценки на Института за изследване на войната.