Дойдоха 2426 украинци, заминаха си 2715

Русия
12:37 - 17 Май 2022
2983
Дойдоха 2426 украинци, заминаха си 2715

През изминалото денонощие у нас са влезли 2426 украински граждани, а страната са напуснали 2715 бежанци, съобщи БНТ. Това потвърждава тенденцията от последните дни броят на изтеглящите се обратно към родината хора да е по-голям от броя на влизащите. По официални данни у нас са останали 102 918 души от 264 853 преминали границите ни.

Както е известно, България прекратява от 31 май програмата за безплатно настаняване по хотелите, по която плаща на хотелиерите по 40 лв. на човек на ден. Това накара част от хората да търсят път обратно към Украйна. Друга част излизат на квартира, а останалите правителството трябва да започне да настанява в държавни бази.

Преместването на украинците вече започна - главно там, където в близост до хотелите има почивни станции. Това вече се вижда и от официалните данни на украинския портал. Настанените в хотели са намалели с 1185 души в последното денонощие и вече са 61 942.

В същото време част от хотелите, включително такива в зимните курорти, се опитват да извлекат максимална полза от програмата, канейки украинци в оставащите дни до 31 май - спорна стъпка, като се има предвид, че става дума за много кратък престой.

Вчера трябваше да е готово приложение/платформа за проучване на нуждите на хората, които ще се настанят в държавните бази.

То трябва да покаже кои хора са с хронични болести и трябва да бъдат настанени с достъп до болница, кои имат вече работа и т.н. Ако то е пуснато, това не е видимо на пръв поглед - последната новина на официалния украински портал е обръщение на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова от 13 май.