Докъде стига руската инвазия в Украйна?

Новини
09:20 - 03 Март 2022
7133
Докъде стига руската инвазия в Украйна?

На седмия ден от руската инвазия в Украйна, войските на президента Владимир Путин успяха да запишат първи сериозни военни и тактически победи, превземайки стратегическия град Херсон и спускайки десантчици във втория по големина украински град Харков. 

Междувременно мащабната руска танкова колона продължава да се придвижва към Киев, където след няколко насочени ракетни удара снощи и през нощта телевизионната кула бе напълно извадена от експлоатация. На фона на тези данни късно следобед в сряда бе съобщено че делегации на Украйна и Русия ще се срещнат отново на украинско-беларуската граница, в местност известна като Беловежката гора, в Брестка област.

Това е вторият опит за мирни преговори между Киев и Москва след срещата на 28 февруари, отново в Беларус. В интервюта за Ройтерс и Си Ен Ен през деня президентът на Украйна Влодимир Зеленский заяви, че Русия трябва да спре бомбардировките, ако иска мирни разговори. По последни данни исканията на руската страна за прекратяване на огъня в Украйна остават непроменени - признаване на Кримския полуостров и отцепническите републики Донецк и Луганск за руски територии, изваждане от конституцията текстовете, свързани със стремежа є към членство в ЕС и НАТО и “демилитаризирането на страната”. Според наблюдатели е възможно с макар и забавения напредък на “военната операция”, Москва да предяви и допълнителни териториални претенции към Киев.

Същевременно украинските власти настояха, че Херсон не е бил напълно превзет, а град Мариупол продължава да устоява на руската обсада.

“Ситуацията в Мариупол е ужасяваща, близо сме до хуманитарна катастрофа. Бяхме над 15 часа под постоянна бомбардировка, без почивка”, заяви пред Би Би Си, кметът на града Сергий Орлов.

“Руската армия изпробва всичките си оръжия тук - артилерия, ракетни установки, самолети. Опитват се разрушат града”, каза още Орлов, който посочи че Мариупол е напълно обкръжен от всички страни.

Почти 836 000 са бежанците от Украйна в съседните държави, сочат данните на ООН. Това е рязко увеличение след обявените  677 000 бежанци. Над половината от украинските бежанци са потърсили убежище в Полша, съобщават от ООН.