Докато балъците протестират: Симеон II пие кафенце с Митрофанова и кагебееца Антоний

Милото рандеву не беше отразено на личния сайт на бившето величество, нямаше поканени родни медии

Политика
15:16 - 07 Декември 2022
6820
Докато балъците протестират: Симеон II пие кафенце с Митрофанова и кагебееца Антоний

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски посрещна в двореца "Врана" руския митрополит Антоний и посланика на Русия Елеонора Митрофанова на фона на протеста срещу появата на т.нар. "външен министър" на руската православна църква в България.

Троицата се събра в двореца "Врана" на 6 декември - в деня, в който граждани блокираха входа на руската черква в центъра на София в знак на недоволство срещу знаковата визита на Антоний.

Гостуването на Митрофанова и митрополита при Сакскобургготски е запазено в тайна за българските медии. Не е спомената и на сайта Н.В. Цар Симеон II (kingsimeon.bg). В Patriarchia.ru и в пресцентъра на службата за външни работи на руския патриарх Кирил обаче тя е описана подробно, включително със снимки.

"Митрополит Волоколамский Антоний топло приветства Симеон II Сакскобургготски от името на святейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като отбеляза неговия забележителен принос за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите ѝ в българското общество, както и личният принос на Главата на Царския дом на България в укрепването на отношенията между Руската и Българската православни църкви", се казва в информацията.

Сакскобургготски също е предал "поздрави и благопожелания" на патриарх Кирил.

Митрополит Антоний не беше посрещнат от българския патриарх Неофит. Посещението му в България се случва на фона на продължаващата вече 10-ти месец руска война в Украйна, която не само не беше осъдена от Московксия патриарх, а и е активно подкрепяна от църквата.

Самата Елеонора Митрофанова беше обявена за нежелана на първото заседание на 48 Народно събрание от мнозинството от парламентарните групи.