Докато българите в Тел Авив чакали правителствения самолет , до тях обезвреждали ракети

Топ
21:35 - 13 Октомври 2023
10898
Докато българите в Тел Авив чакали правителствения самолет, до тях обезвреждали ракети

България изпрати правителствения самолет за трети път, за да прибере всички български граждани и семействата им, които са потърсили помощ в посолството ни в Тел Авив.

Докато нашите сънародници са на Летище „Бен Гурион“ – най-голямото летище в израелската столица, чакайки пристигането на държавния „Еърбъс“, само на няколко метра от тях са били взривени две ракети.

Изпращането на правителствения самолет се наложи, защото организирания от държавата полет на частна компания за днес се провали. Сънародниците ни разказаха, че планът е бил те да се приберат срещу 200 евро на човек.

В късния следобед се оказа, че застрахователят на компанията е отказал да плати за полет в район на война.

Тази сутрин Елена получава обаждане от посолтвото, че е организиран полет до София.

„Не мога да разбера какво означава спасителен полет, като искат за моето семейство 800 евро. Това ли се нарича помощ, помощ безплатна, помощ платена. Аз съм член на една уотсап група, там имам 400 човека, не всеки има възможност, семейства има с деца, бройте по 200 евро на човек - това са невероятни суми. Това ли е спасението“, пита тя.

Въпреки това Елена тръгва към летище „Бен Гурион“ в Тел Авив. Оказва се обаче, че тя и семейството ѝ ще се приберат с правителствения самолет.