Докато Интерпол ги издирва, Братя Галеви дарили 30 бона на църква

Парите са носени на части от различни хора, разкри отец Георги Паликарски

Крими
20:39 - 06 Юни 2023
5082
Докато Интерпол ги издирва, Братя Галеви дарили 30 бона на църква

Дупнишките бизнесмени Ангел Христов-Геле и Пламен Галев - Братя Галеви, са дарили над 30 000 лева на църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в Дупница, докато Интерпол ги издирва с червена бюлетина.

Това разкрил отец Георги Паликарски. Парите са носени на части в църквата от различни хора, банкнотите били в плик.

Основната сума е получена преди около 4 години, като с нея са закупени 6 полилея за храма, обясни отец Паликарски.

„Ако всички даряваха като Галеви, църквите щяха да светят като коледна елха. Направили са дарения за 17 животоспасяващи операции само на деца.

Само за едната са дали 250 000 лева. Купиха и модерен апарат за онкоболницата в София“, допълни още наместникът на Дупнишката духовна околия. Аутопсията на тялото на Ангел Христов е приключила със заключение, че е починал вследствие на остро разстройство на коронарното кръвообращение, от което е получил инфаркт.

От държавното обвинение потвърдиха за „Телеграф“, че тялото на Геле ще бъде освободено днес от Съдебна медицина в София. Опелото ще бъде в църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“.

От МВР и прокуратурата имат разминавания по отношение къде е починал Ангел Христов, както и каква точно лична карта е използвана, за да се допусне погребението му. По непотвърдена информация картата е била изтекла през 2018 г., но от погребалната агенция твърдят, че е напълно редовна. От частната болница "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница отричат Геле да е издъхнал при тях.

Официално съобщение на МВР пък посочва, че издирваният от Интерпол мъж е починал в дома си. Това потвърди и отец Паликарски, който дори обясни, че е станало в ръцете на жена му. Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че има противоречиви данни, които трябва да се изяснят.

„Длъжностно лице от община Дупница е издало акта за смъртта. Кой е констатирал смъртта в момента аз не знам. Но се извършва пълно разследване. Проверяват се всички обстоятелства около смъртта му и обявяването й”, подчерта той.