Докато опозицията празнува победа, изненадващо обявиха , че печели Мадуро

Осем латиноамерикански държави поискаха гаранции, че резултатите от изборите във Венецуела напълно зачитат народната воля

Свят
07:59 - 29 Юли 2024
2057
Докато опозицията празнува победа, изненадващо обявиха, че печели Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро печели трети мандат, съобщи избирателната служба на страната малко след полунощ местно време, въпреки че многобройните екзитполове сочеха победа на опозицията.

"Не можем да дадем резултати, но можем да покажем лице", заяви на пресконференция по-рано усмихнатият Хорхе Родригес, ръководител на кампанията на Мадуро. С това той намекна, че действащият президент е спечелил.

Избирателните секции трябваше да започнат да затварят в 18:00 ч. местно време, но повече от три часа след крайния срок някои секции в Каракас останаха отворени, а властите мълчаха.

Според венецуелското законодателство екзитполовете не са разрешени.

В същото време лидери на опозицията празнуваха в интернет и пред няколко избирателни секции победата на техния кандидат, която според тях ще бъде съкрушителна.

Президентът Николас Мадуро се изправи пред най-трудното предизвикателство от неочакван опонент: Едмундо Гонсалес, пенсиониран дипломат, който беше непознат на избирателите, преди да бъде избран в последния момент за заместник на опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо.

По време на предизборната кампания президентът Николас Мадуро говореше за възможна "кървава баня в братоубийствена гражданска война, провокирана от фашисти", припомня АФП. 

Поддръжници на опозицията с нетършение очакваха обявяване на резултатите.

Осем латиноамерикански държави заявиха в съвместно изявление, насочено към Каракас, че е "от съществено значение" резултатът от президентските избори във Венецуела да бъде "гарантиран", предаде Франс прес.

"Смятаме, че е от съществено значение да има гаранции, че резултатите от изборите напълно зачитат народната воля, изразена от венецуелския народ в урните", заявиха в съвместно изявление външните министерства на Аржентина, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай.

В текста, публикуван от панамското министерство "Екс", се уточнява, че става дума за гаранции за "прозрачно преброяване на гласовете", както и "проверка и контрол" на всички кандидати от "наблюдатели и делегати".

Каракас отказа или блокира в последния момент много международни наблюдатели, включително четирима бивши латиноамерикански президенти, чийто самолет беше задържан в Панама в петък. Поканата към ЕС беше оттеглена през май.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова избирателните власти на Венецуела да публикуват подробни резултати от гласуването на снощните избори, за да бъде гарантирана прозрачност и отчетност, предаде Ройтерс.

"Съединените щати поздравяват венецуелския народ за участието му в президентските избори на 28 юли въпреки значителните предизвикателства и дълбоките опасения за процеса", се казва в изявление на Блинкън.

"Сега, след като гласуването приключи, е жизненоважно всеки глас да бъде преброен честно и прозрачно", добави той.