Доказано: Големият брат те прави гей

Ново проучване потвърждава връзката между хомосексуалните мъже и реда на раждане

Новини
12:00 - 19 Април 2024
3099
Доказано: Големият брат те прави гей

Учените отдавна подозират, че има силна връзка между вероятността мъжете да са гейове и наличието на по-големи братя и сестри в семейството. Мащабно проучване в Холандия не само потвърди това, но доведе до неочаквано ново откритие.

Университетският професор Скот Семенина каза пред NPR, че е очевидна връзката между това мъж да е гей и да има по-големи братя и според него това е документирано в Канада и Съединените щати, както и в редица други страни – Мексико, Бразилия, Турция и Самоа, пише New York Post.

Не е изненада, че научно наблюдение, получено от населението на една нация, може да бъде наблюдавано и сред населението на други страни. Научните изследвания отдавна показват, че

човешката сексуалност е почти еднаква в световен мащаб и през цялата история;

накратко, ЛГБТ хората, включително гейовете, са били част от всяко човешко общество откакто съществуват човешки общества.

Гей животни също са наблюдавани – в повече от 1500 вида в дивата природа, а това допълнително потвърждава, че далеч не е „неестествено“. Влечението към същия пол е част от естествения ред.

Изследователите дори са успели да определят количествено

статистическата вероятност един мъж да е гей в зависимост от това колко по-големи братя има.

„Известен от 90-те години на миналия век като ефект на братския ред на раждане, теоретизира се, че мъжете са с приблизително 33% по-голяма вероятност да бъдат привлечени от мъже за всеки по-голям брат, който имат, според Семенина“, уточнява New York Post.

Ефектът е кумулативен –

колкото повече по-големи братя има някой, толкова по-вероятно е той да е гей.

Ако имате един по-голям брат, вероятността да сте гей нараства до около 2,6%, за разлика от 2-3% вероятност за средния човек от населението.

„И тогава тази вероятност ще се увеличи с още 33%, ако има втори по-голям брат, до около 3,5%“, обяснява Семенина.

И ефектът не спира дотук. „Ако имате петима по-големи братя, шансът ви да бъдете гей е около 8% – четири пъти по-голям от базовата вероятност“, добавя NPR.

Мащабно проучване, проведено в Холандия, изследва невероятен брой хора – повече от девет милиона – и отново потвърди наблюдението, предаде NPR.

Но холандското проучване „добавя обрат“.

Един от авторите на холандското проучване, Ян Кабатек от университета в Мелбърн, каза пред NPR, че

мащабното проучване „показва, че същата връзка се проявява и при жените“.

Казано по друг начин: жените, които са били в еднополови връзки, също е по-вероятно да имат по-големи братя, отколкото други видове братя и сестри.

Една теория за ефекта от реда на раждане е, че майките, които имат деца от мъжки пол,

развиват имунен отговор към следващите деца от мъжки пол, произвеждайки антитела,

които биха могли да имат отношение към развитието на плода и по-специално развитието на мозъка. Неврологичните изследвания показват, че далеч не става дума за избор, сексуалната ориентация изглежда е въпрос на твърда връзка в мозъка.

„Правдоподобността на тази хипотеза беше подкрепена от проучване от 2017 г., което установи, че „майките на гей синове имат повече от тези антитела, насочени към тези специфични за мъжа протеини, отколкото майките на синове, които не са гейове, или майките, които нямат синове“, NPR цитира думите на Семенина.

Не е ясно дали разкритието на новото проучване ще изисква съществено преразглеждане на съществуващата хипотеза за майчиния имунитет.