Доклад: COVID-19 обрече най-бедните на 10 години мизерия

Актуални новини
13:04 - 25 Януари 2021
1078
Доклад: COVID-19 обрече най-бедните на 10 години мизерия

В рамките на само 9 месеца 1000-те най-големи богаташи на планетата са компенсирали загубите си, натрупани в следствие на COVID-19, докато в същото време най-бедната част от човечеството ще се възстановява над 10 г. от ефектите от пандемията.

Това показва новият доклад на организацията „Оксфам“, наречен „Вирусът на неравенството“, предаде Би Ти Ви. Изследването се базира на прогнозите на 295 водещи икономисти от 79 държави, сред които е и Джефри Сакс.

Според 87% от експертите се очаква ръст на неравенството в доходите в резултат на пандемията – влошаване без аналог през последните повече от 100 години.

От „Оксфам“ посочват, че за живеещите в бедност ще е нужно поне 14 пъти повече време, за да възстановят доходите си до нивата от преди COVID-19 в сравнение с топ 1000 на милиардерите. Причината е, че борсовите индекси се възстановяват въпреки продължаващата рецесия в реалната икономика и въпреки най-голямата криза на заетостта за последните 90 години, която поразява най-силно именно работещите, които живеят на ръба на бедността.

„Рецесията приключи за най-богатите. Десетимата най-заможни в света общо са повишили състоянието си с половин трилион долара от началото на пандемията

– повече от достатъчно, за да получат всички ваксина срещу COVID-19 и да се финансират мерки, за да не бъде хвърлен в бедност никой“, пишат авторите на доклада.

Те са категорични, че неравенството коства животи – нивата на заразяване и на смъртни случаи след COVID-19 са най-високи в бедните райони, чиито жители имат влошен достъп до здравни грижи.