Доклад на ЕП разгневи Анкара

Турция очаква промяна в подхода към страната

Новини
12:39 - 14 Септември 2023
1768
Доклад на ЕП разгневи Анкара

Турското външно министерство критикува доклад на Европейския парламент (ЕП) за процесите на евроинтеграция и изрази надежда, че позицията му ще бъде по-конструктивна, след като ЕП промени състава си, предават турските медии.

Докладът на ЕП за Турция за 2022 г., приет на пленарната сесия на 13 септември 2023 г., е "сбор от необосновани обвинения и предразсъдъци, които се основават на дезинформация от антитурски кръгове". Той е отражение "на повърхностния и недалновиден подход на ЕП не само към отношенията между Турция и ЕС, но и към бъдещето на съюза", се казва в изявление на министерството на външните работи на Турция.

От ведомството посочиха още, че "членовете на Европейския парламент са пленници на популистки краткосрочни политики и са далеч от разработването на правилен стратегически подход".

Положенията в доклада по въпросите, свързани с Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър за Турция

"нямат никаква валидност, отразяват едностранен подход и не са свързани с историческите и правните реалности",

се казва в текста.

Надяваме се, че новият парламент, който ще бъде сформиран след изборите за ЕП през 2024 г., ще действа безпристрастно, рационално и конструктивно, добавиха от МВнР на Турция.

Министерството на външните работи посочи, че в обозримо бъдеще "общата цел на Турция и ЕС е актуализиране на митническия съюз и бързото приключване на диалога за либерализиране на визовия режим".