Доклад на ООН: Въглеродна бомба от парникови газове се очаква да избухне

Моретата ще започнат да се покачват и ледовете да се топят, предупреждават учени

Общество
17:36 - 29 Август 2019
2123
Доклад на ООН: Въглеродна бомба от парникови газове се очаква да избухне

Човечеството трябва да се подготви за сериозен удар от океаните и замръзналите зони на Земята през следващите няколко века, пише в доклад на ООН, предоставен на АФП.

Нашият дългогодишен навик да зареждаме атмосферата със загряващ планетата CO2 е породил множество последици, започвайки от необратимо покачване на морското равнище, според специалния доклад на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC).

Дори при оптимистични сценарии, при които затоплянето е ограничено до 2 градуса по Целзий, Земята вероятно ще претърпи повече от 100 пъти увеличение на щетите, причинени от свръхбури и 280 милиона души ще бъдат изселени заради покачващи се морета, се посочва в доклада.

Ледените или заснежените райони на планетата, известни като криосфера, също са подложени на затопляне, създадено от човека, като ледените покривки всяка година намаляват с повече от 400 милиарда тона, а планинските ледници – източник на прясна вода за милиарди души в Андите, Хималаите и на други места – са застрашени от местно изчезване.

От 1/3 до 99% от световните ледове също могат да се стопят до 2100 г., ако емисиите продължат да се покачват, което потенциално ще се освободи въглеродна бомба от парникови газове, според откритията.

Разрушителните промени, които вече са факт, биха могли да доведат и до постоянен спад на рибните запаси, цитира БГНЕС.

Научната оценка на 900 страници е четвъртият подобен на ООН за по-малко от година, като други се фокусират върху 1,5-градусовата граница, ограничаваща глобалното затопляне, състоянието на биологичното разнообразие и начина на управление на горите и глобалната хранителна система.

И четирите доклада стигат до заключението, че човечеството трябва да промени начина, по който произвежда и консумира почти всичко, за да избегне най-лошите опустошения от изменението на климата и влошаването на околната среда.

Правителствата се събират в Монако следващия месец, за да разгледат официалното резюме на новия доклад.

Окончателните насоки за политиците ще бъдат публикувани на 25 септември, твърде късно, за да бъдат разгледани от световните лидери, които се събират два дни по-рано на среща на върха, свикана от генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, за да предприемат по-силни национални действия за справяне с кризата с климата.