Доклад на СЕМ: Волен, Сашо Симов и Крум Савов лъжат най-много за клането в Буча

Светата медийна троица преповтаряла 1:1 тезите на Дмитрий Песков

Общество
17:39 - 23 Юни 2022
8839
Доклад на СЕМ: Волен, Сашо Симов и Крум Савов лъжат най-много за клането в Буча

Отразяването на трагедията в украинския град Буча в българските медии е приличало на информационна война, от едната страна на която са били Украйна и демократичната общност, за които в града са извършени военни престъпления и геноцид, а от друга - Русия, която казва, че кадрите на убити по улицата и останалите свидетелства оттам инсценировка и провокация.

Това са част от изводите на мониторингов доклад на Съвета за електронни медии във връзка с отразяването на ситуацията в града след инвазията на Русия. Решение за наблюдение как българските медии отразяват войната в Украйна беше взето на първото заседание на регулатора в средата на май след обновяването на състава му.

Мониторингът, представен на заседанието на съвета днес, 23-ти юни, обхваща програмите на БНТ1, Хоризонт, Би Ти Ви, Нова телевизия, Дарик радио, България он еър, Българска свободна телевуизия, 7/8 ТВ, България 24, телевизиите Алфа, Скат за периода 02-10 април 2022 г.

българска свободна телевизия

Авторите отбелязаха пред членовете на регулатора, че отразяването е наситено със силни емоции, а темата - особено чувствителна, защото включва нформация и кадри за убийства, изтезания на мирни граждани и изнасилвания. "Информационната война в медиите превръща вторично Буча в терен на сражения между лъжата и истината. Дезинформацията използва и най-малките детайли, за да опровергае събитията", е отбелязано в доклада.

Мониторингът констатира, че по темата за случилото се в град Буча в медиите се използват силно натоварени с негативна емоция думи - "зверства, жестокости, клане, касапница, чудовищност, варварство, непоносима гледка, адът на 21 век..." 

Според доклада в преобладаваща част от разпространената видеокартина труповете по улиците са разфокусирани, показани са в черни чували, но без детайли.

На този "трагичен информационен фон" на българската публика са представени спорни тези. Като пример за това е дадено изказване на депутата от БСП Александър Симов, който е и водещ в предаването "Актуално от деня", на 4 април 2022 г. заявява в програма Българска свободна телевизия - БСТВ, че "много ме е яд и много съжалявам, че церемонията по раздаването на наградите "Оскар" мина, тъй като ако не беше минала, фарсът, който се опитват да ни представят, филмът, който се опитват да ни прожектират, наречен "Клането в Буча" щеше веднага да се класира за такава награда."

Телевизията на Волен възкръсна след рандевуто на Сидеров в Русия, „Алфа“  отново се излъчва ефирно на мястото на ФЕН ФОЛК ТВ | Сливен ДНЕС и УТРЕ

Симов говори и за "информационен тероризъм", насочен срещу Руската федерация, подобно на говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който определя събитията в Буча като "добре режисирано трагично шоу". Наблюдението цитира и лидера на "Атака" Волен Сидеров, който по телевизия Алфа, застъпва сходни на Симов позиции, както и водещия Крум Савов по телевизия 7/8. 

Членовете на съвета приеха доклада единодушно, като беше отбелязано, че по част от констатираните нарушения, СЕМ вече е наложил санкции, като по предложение на председателя на съвета Соня Момчилова е добре да се викнат представители на цитираните медии, за да се чуе и тяхната гледна точка за това защо така са решили да отразят събитията.