Докладчикът на ЕП за Сърбия ще посети Белград за Европрайда

Въпреки забраната, организаторите насрочиха гей парада за 17 септември

Балкани
12:17 - 02 Септември 2022
1645
Докладчикът на ЕП за Сърбия ще посети Белград за Европрайда

Докладчикът на  Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик ще пристигне в Белград, за да присъства на общооевропейската проява на ЛГБТ общността Европрайд, научи сръбската телевизия Ен1.

Въпреки че представители на властите в Сърбия обявиха, че забраняват парада, организаторите все пак го насрочиха за 17 септември. Билчик трябва да пристигне в Сърбия ден преди това.

Европрайд се провежда всяка година в различен град на Европа. Тази година домакин на събитието е сръбската столица.

В началото на седмицата Билчик каза пред Ен1, че се надява проявата да се състои и напомни, че премиерът на Сърбия Ана Бърнабич се е ангажирала с това.

Когато Белград кандидатства за организирането на Европрайд през 2019 г., Ана Бърнабич изпрати писмо в подкрепа на проявата до организаторите, в което се посочваше, че правителството на Сърбия е ангажирано с пълното зачитане на човешките права на всички граждани.

Тя също така обеща да осигури безопасното и успешно организиране на тазгодишния прайд, на който Белград е домакин.

Билчик е част от групата на Европейската народна партия, в която членува и Сръбската прогресивна партия на президента на Сърбия.

Евродепутатката Тери Рантке каза, че провеждането на Европрайда е въпрос на зачитане на основните човешки свободи и

евентуалното му отменяне може да създаде непредсказуема и потенциално опасна ситуация, информира в. “Данас“.

Тя подчерта, че правото на събрание не само е защитено от сръбската конституция, но също така, че като член на Съвета на Европа Сърбия се е ангажирал да спазва Европейската конвенция за правата на човека, което според нея предполага зачитане на основните свободи, защита на малцинствата, както и правото на събиране.