Докога ще беснеят колекторските фирми?

Общество
11:18 - 18 Януари 2022
1199
Докога ще беснеят колекторските фирми?

Приемането на специален закон, който да уреди работата на т.нар. колекторски фирми, вече е крещящо наложително и изглежда неизбежно. Преди дни вицепремиерът Корнелия Нинова събра експерти, които да подготвят правилата.

И националният омбудсман Диана Ковачева вчера се включи в подготовката на проекта, като изпрати предложения за "дисциплиниране" на този специфичен финансов сектор.

Една от мерките е създаването на специален регистър на компаниите, занимаващи се със събиране на неплатени вноски по заеми и лизингови договори и на просрочени сметки за парно, телефон, вода и т.н.

Според Асоциацията на потребителите дори се налага въвеждането на строг лицензионен режим, който да отсее коректните компании от колекторите, използващи "мутренски" похвати срещу длъжниците.

От организацията припомниха за скандален случай в град Средец, където представители на две дружества "събирачи" влязоха в спор за дълг от 140 лева и дори се стигна до стрелба.

В момента дори не е ясно колко точно са фирмите, които се занимават с такъв бизнес, а контролът върху дейността им е почти нулев. Неотдавна министър Нинова обяви в Народното събрание, че има около 40 незаконни колекторски дружества, които тормозят българите, пише „Сега“.

В същото време БНБ води на отчет само 17 компании и те са специализирани единствено в събиране на вземания по кредити, плюс други 8, за които това е една от финансовите дейности, които упражняват. 

Бъдещият закон трябва да осигури защита на гражданите и контрол при упражняването на дейностите по прехвърляне на вземания и извънсъдебното им събиране, посочва в писмото си до министър Нинова обмудсманът, като изтъква, че в условията на пандемия и растящи цени много хора губят доходи и работа и все по-трудно обслужват задълженията си.

Проф. Ковачева иска в закона да се запише, че банки, топлофикации, ВиК дружества, телекоми и т.н. не могат да прехвърлят вземания към колекторски фирми, ако не са получили изрично писмено съгласие от клиента длъжник.

Освен това хората трябва да бъдат уведомявани, когато става такова прехвърляне, за това кой е новият кредитор и каква е сумата, която трябва да погасят.

Процедурата за събиране на пари да бъде подробно описана и да има ясни правила, които да не позволяват колекторската фирма да си измисля и да начислява какви ли не такси, неустойки и лихви, пише още омбудсманът.

И настоява  да се предвидят достатъчно респектиращи глоби за нарушителите, а когато едно дружество няколко пъти погази правилата, да бъде заличавано от регистъра.

Коректните колекторски компании си имат асоциация и от години призовават тази специфична дейност да бъде уредена със закон - най-вече заради "конкуренцията" на събирачи на дългове, които си служат със заплахи, тормозят длъжниците с нахални такси и неустойки и създават лошо име на всички, които се занимават с тази финансова дейност.