Докога ще ни засипва сахарският пясък?

У нас
14:33 - 16 Май 2020
3743
Докога ще ни засипва сахарският пясък?

Пясъкът от Сахара у нас ще е до сряда, ако завали, ще наблюдаваме т.нар. кален дъжд, атмосферата ще се изчисти от сряда. От няколко дни Европа е разделена на две - студена северозападна половина и топла югоизточна. Фронтът, който разделя тези две различни въздушни маси, е разположен от Русия през централните части на континента до Испания и Мароко.

Преносът на въздушни маси над Южна Европа е южен с въздух, формиран над Северна Африка. Именно този въздух е наситен с фини прахови частици, вдигнати от пустинята Сахара. Затова и небето над Италия и Балканския полуостров е затъмнено от сахарските частици. Това обясни синоптикът Симеон Матев през „24 часа”.

Най-голяма е концентрацията на праховите частици в части от Балканския полуостров, около Алпите, а в по-малка концентрация достигат дори до Полша, Германия и Франция. Тази ситуация ще се запази и в неделя, а в началото на следващата седмица атмосферата постепенно ще се изчисти. Най-късно това ще стане на Балканския полуостров, като едва в сряда ще нахлуе по-хладен и влажен въздух.

Преди това обаче у нас ще се наблюдава по-висока запрашеност на атмосферата, ще има отлагане на този жълтеникаво-червеникав фин прах, а в местата, където ще превали дъжд капките ще са оцветени. Това е т.нар. кален дъжд, който кара собствениците на автомобили да негодуват, обясни Симеон Матев. Характерно е за началото на пролетта, когато се случи в съчетание със снеговалеж през март и април заради такива сахарски включвания.

При такъв пренос времето у нас е необичайно топло, каквото е и сега. Вчера, 15 май, София и някои други населени места записаха най-високата температура не само за деня, но и за месеца. В София максималната температура достигна 34,1 градуса.

За справка има лета, в които не е отчетена толкова висока температура, което говори за уникалността на вчерашната ситуация. Необичайно топло беше и по планинските ни върхове, които също отбелязаха температурни рекорди. На 1500 метра височина в Родопите температурата достигна 27 градуса. Топлото време ще продължи до вторник, но не с рекорди. Максималните стойности ще са от 26 до 32-33 градуса. Само по Черноморието заради вятър от морето температурите ще са около 20 градуса. Облачността ще е разкъсана, ще има и слънце, а условия за кратък дъжд ще има в Северна България и около планините.

В сряда ще вали на повече места, като в Северна и Западна България ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и по-силни бури с градушки заради предстоящо захлаждане в цялата стана. В четвъртък и петък температурите ще са 18-23 градуса, което е с 10-15 градуса надолу. В четвъртък валежи ще има на много места, но с неголяма интензивност и с краткотраен характер. В петък ще има повече слънце с малка вероятност за дъжд.