Доктор от "Токуда" обясни защо нерваците шават с крака

Краткият сън е опасен, но твърде дългият говори за неврологични проблеми

Актуални новини
09:37 - 27 Септември 2020
6495
Доктор от "Токуда" обясни защо нерваците шават с крака

Синдромът на неспокойните крака се характеризира с неспокойно, неприятно усещане в краката, не точно болка. Има нуждата от движение, но тези симптоми не трябва да се дължат на друго заболяване, при които оплакванията са през цялото ежедневие, при синдрома на неспокойните крака състоянието се получава вечер и през нощта", това каза в предаването "Пулс" в Канал 3 д-р Нейко Нейков, невролог от Токуда.

"Трудно е откриването. Смята се, че 5% от общата популация страда от заболяването. Вече има много по-точни критерии, апаратура, за разлика от началото, когато диагнозата се е базирала на разкази на пациентите. Най-често страдащи са и хора с други болести, а също и бременни жени", информира още д-р Нейков.

"Сънят при децата трябва да се зароди в мозъка на децата, а това става постепенно, учим се да спим, гледаме кога спят родителите и се учим да спим, трябва да се създадае навик за спане. Възможно е да има нарушение на съня поради липсата на подходящо учение", каза още гостът на предаването.

"Синята светлина по принцип буди, телефони и дисплеи не са подходящи за деца преди сън. Нарушения сън не е каприз на тялото, а следствие от начина на живот", добави неврологът.

"Когато сме недоспали, лицето е по-отпуснато. Заради недоспиването имаме бръчки. Но прекалено много сън също е диагноза и неврологичен проблем. Следобедната дрямка няма нищо общо с нощния сън, ако има следобедно спане, да не бъде повече от час, защото това вреди на нощния сън", убеден е д-р Нейков.