Доктор Румен Радев – двойникът на инженер Гонзо

Президентът наистина е представителна извадка за поведението на средностатистическия български тулуп по време на епидемия

Коментар
15:46 - 12 Март 2020
15209
Доктор Румен Радев – двойникът на инженер Гонзо

По какво си приличат бившият футболист на Левски Георги Иванов – Гонзо и президентът Румен Радев? Не, нямам предвид бавния и мъчителен говор, при който всяка дума сякаш се заражда в панкреаса, минава през левия бъбрек и пътува половин час до звукооформящите органи. Или псевдомъжкарското излъчване с провинциален привкус. Или специфичната форма на възедрия обонятелен орган. Повече ме притеснява сходното им ниво на експертиза, както е модерно да се нарича днес нивото на умения и познания в дадена област.

Сигурно повечето от вас знаят, че освен „Гонзо“, Иванов е наричан от футболната общественост „Инженера“ – заради високото си ниво на образование, което се изчерпва с едва изклатено основно в спортна паралелка. На същия принцип мисля, че спокойно можем да наричаме президента - доктор Радев. Ама не някакво менте доктор по философия като онзи от Веселиново, а истински, по медицина.

Защото това е същият гений, който на Трети март се ебаваше с щамовете на Шипка и в София и събра няколко хиляди балъка да веят руски знаменца, а сега изведнъж се е притеснил какви мерки взима правителството за борба с епидемията от COVID-19. И дори има наглостта да каже, че не било работа на политиците да се изказват за заразата, да го оставели на специалистите. Такива специалисти като тебе ли, Доктор Радев?

Едно на ръка, че само докато президентът успее да произнесе термина „коронавирус“, пикът на пандемията вече ще е преминал. Повече ме притеснява друго. За съжаление ще ми се наложи да цитирам Росен Плевнелиев (обещавам да не се повтори), който в рядък момент на просветление беше казал, че държавният глава не управлява България, но представлява България. В случая доктор Радев наистина е представителна извадка на типичния български тулуп, който довчера се подиграваше на умиращите китайци и смяташе заразата за „обикновен гриип“, а днес е изкупил всичкото русенско варено от кварталния магазин и псува под мазния си мустак некадърното правителство и кризисния щаб.

Съвсем отговорно предлагам изявленията на лекаря с фуражка да бъдат монтирани така, че да остават само паузите между отделните думи. Те и без това съставляват 80% от времето, в което говори. Но пък гарантирано не са изпълнени с глупости, като останалите 20 на сто. Нямаме право да се оплакваме, обаче. Докато COVID-19 ни го донесоха китайците от „Илиянци“, този сам си го довлякохме от Хасковско. А на всичко отгоре Гонзо му води поне с 3:0, щото Цеци Красимирова срещу Деси...