Докторе, защо?: И д-р Симидчиев пое към политиката

Соченият за един от най-адекватните медици в пандемията се влива в листите на ДБ?

Политика
16:43 - 25 Февруари 2021
3924
Докторе, защо?: И д-р Симидчиев пое към политиката

Пулмологът д-р Александър Симидчиев, който бе един от първите на фронта срещу COVID-19, също поема към политиката. Той призна, че се е съгласил да бъде включен в листите от т.нар. гражданска квота на политическа формация, но не назова името й. В биографията му обаче има немалко участия рамо до рамо и организирани от лидера на Да, България Христо Иванов, което кара мнозина да смятат, че медикът ще стане част от кандидат-депутатите на ДБ.

С мотив, че е редно медицината да заеме по-централно място в политическия спектър д-р Александър Симидчиев е приел да бъде част от листите: 

„Освен от политическо боричкане има нужда от реално решение в това, което наричаме политика. Политиката е да организираме живота на хората по-добре, да можем структурирано да вървим към по-добър живот за всички нас. Затова трябва да мислим за различните специалности и затова трябва да има хора, които разбират от тези области. Имам с какво да допринеса за медицинската част“

„Четири седмици поред имаме нарастване на броя на новозаразените, не много стръмно, но постепенно. Процесът започва да се възобновява наново. На този фон, мерки, които бяха на място, а сега се премахват, могат да ускорят този процес. Това е от медицинска гледна точка. Вторият момент е политическият и социалният, и икономическият. Решението винаги се взема, балансирайки всички фактори. Бих апелирал да имаме приоритет на медицинските аспекти при вземане на решение за отхлабване на мерките. В края на краищата се касае за здравето и за живота на хората, а такива решения могат да доведат до невъзвратими последици“. Това коментира пред БНР пулмологът. 

Той посочи, че сме далече от надеждния щит срещу болестта, защото за предотвратяване на разпространяването на Covid-19 общият брой на ваксинирани и преболедували българи трябва да е около 5 милиона. Към момента този брой е около 300 000. 

„Имаме средство за управляване на пандемичния процес - ваксината, но към това трябва да добавим добра организация, логистика, визия“, напомни медикът.