Доктори прекъсват живота на французин

Винсент Ламберт се намира във вегетативно състояние от 2008 г.

Новини
13:56 - 20 Май 2019
3902
Доктори прекъсват живота на французин

Френски доктори са започнали процедура по спирането на животоподдържащите системи на Винсент Ламберт, който се намира във вегетативно състояние през последните десет години. Този случай силно раздели обществото във Франция.

Спорът за съдбата на Ламберт, който преживява катастрофа с мотоциклет през 2008 година, раздели собственото му семейство и дори се превърна в тема за политическо напрежение във Франция, седмица преди изборите за Европарламент.

Неговите родители, които яростно се противопоставят на това животът му да бъде прекратен, няколко пъти оспорваха решенията на съда, който отсъждаше животоподдържащата система да бъде изключена. Но докторите казват, че днес (понеделник) тя ще бъде изключена, след последното решение на съда. Съдът стигна до това решение след задълбочено изследване, в хода на което бяха изразени всички гледни точки. Различните аспекти бяха разгледани през призмата на внимателна медицинска експертиза и констатациите на най-високопоставени медицински и етични комисии.

Жан Пайло, адвокатът на семейство Ламберт, потвърди, че докторите в болницата в Реймс, където се намира Ламберт, вече са стартирали процедурата по изключване на системата.

„Това е безсрамие. Родителите дори не могат да прегърнат сина си”, каза той пред френските медии.

В неделя адвокатите на семейството се заканиха да заведат серия от съдебни дела, в последен опит това да не се случва.

Съпругата на Ламберт, петте му братя и сестри, и племенникът му Франсоа, всички те подкрепиха решението за изключването на поддържащата апаратура.