Докторите отказват лечение на агресивни пациенти

Здраве
11:30 - 27 Януари 2020
2015
Докторите отказват лечение на агресивни пациенти

Лекарите и зъболекарите ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти, независимо дали те им налитат с юмруци, псуват ги, или ги заплашват. Това е записано в новия национален рамков договор, който е публикуван в "Държавен вестник" и ще важи за следващите три години. Изключение се прави само ако пациентът е в тежко спешно състояние и може да умре, пише "Монитор".
 
"На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им", се казва дословно в текста на НРД.
 
От тази година в документа е фиксирано стриктно как директорите на болници и ръководителите на центрове в доболничната помощ да разпределят парите по клинични пътеки от НЗОК между лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и дори санитарите.
 
Те трябва да заделят не по-малко от 50% от тези средства за разходите за персонала. Това означава за месечни възнаграждения и осигуровки. От този процент 80 на сто трябва да бъдат само за заплати на подчинените им.
 
Въпросните цифри ще могат да бъдат променяни само ако министърът на здравеопазването разреши това писмено по направено от директора на болницата или управителя предложение.
 
Минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения от структурата на разходите за медицински персонал е 1,6 към 1, или 64% към 36 на сто.
 
В националния рамков договор е записано още, че приоритетно със средствата от увеличението на месечните стойности на лечебните заведения за болнична помощ се осигуряват разходи за персонал, както и за дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, със спешността и лечението на онкологично болни пациенти.