Докторите по морето дерат кожата на летовниците

Новини
15:30 - 16 Юли 2019
3880
Докторите по морето дерат кожата на летовниците

Наши и чужди летовници пропищяха от алчността на докторите по морето. Понеже лекарските кабинети са кът, джипитата са безмилостни към пациентите и прибират луди такси за преглед. Единици са белите престилки, които признават сините здравни книжки, оплакаха се столичани, принудени да ползват услугите на плажните доктори. В същото време, традиционният летен вирус вече върлува с пълна сила.

Средно тарифата за преглед върви по 40-50 лева, но при контролно посещение пак се плаща, макар и малко по-ниско - около 30,  разказаха пред Lupa.bg препатили летовници.   

Най-големият бизнес обаче се върти с чуждите туристи, от които докторите взимат по специални тарифи. В Слънчев бряг и Златни пясъци например, никой медик не пада под 50 евро за да прегледа пациента и да отпусне рецепта за лекарства. Естествено, пришълците броят безропотно сумите, защото не им остава никакъв избор. При втори преглед закъсалите със здравето пак вадят при джипито по 30-40 евро.

В големите черноморски курорти, курортистите разчитат на услугите на големи поликлиники, в които има и добра апаратура и всякакви специалисти. В някои от тях, като в Слънчев бряг обаче официален ценоразпис за здравните услуги липсва.

Още по-голям е проблемът в курортите тип селища и къмпинги, където здравни заведения липсват. В тях за големи територии отговаря един единствен лекар, който действа като специалист по всичко. Посещението при монополистите излизат особено солено, защото договорките за плащане се правят в крачка и според преценката на джипито.

"Местният лекар преценява на око колко да ти вземе според визията. Видят ли те, че си по-добре облечен или караш скъпа кола, таксите скачат до небето”, оплакват се пациенти, лепнали морски вирус. В малките и не особено луксозни курорти е още по-драматично,  защото избор няма. „При липсата на конкуренция и на достатъчно квалифицирани медици, един доктор отговаря за 3 000 души. Затова плащаш, каквото ти кажат и не роптаеш”, обобщиха здравната картина курортисти, избрали родното море.