Документи разкриват влиянието на Русия в Африка

Целта на Кремъл е да изтласка САЩ и бившите колониални сили от черния континент

Политика
17:23 - 11 Юни 2019
2774
Документи разкриват влиянието на Русия в Африка

Русия се стреми да увеличи присъствието си в най-малко 13 страни в Африка, изграждайки отношения със съществуващите владетели, сключвайки военни споразумения и подготвяйки ново поколение "лидери" и "агенти под прикритие", разкриват изтекли документи, информира британското издание "Гардиън".

Задачата да се засили влиянието на Русия на Черния континент се ръководи от Евгений Пригожин, олигарх от Санкт Петербург, който е приближен на руския президент Владимир Путин. Една от целите е да се "изтласкат" САЩ и бившите колониални сили Великобритания и Франция извън Африка. Друга цел е да бъдат смазани "прозападните" бунтове, става ясно още от документите.

Путин показа малък интерес към Африка през първото десетилетие на века, но западните санкции, наложени през 2014 г. заради анексирането на Крим, подтикнаха Москва да търси нови геополитически приятели и възможности за бизнес.

На 24 май Кремъл обяви, че изпраща екип от военни специалисти в съседната Демократична република Конго. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков те ще обслужват военно оборудване руско производство. Досега Москва е подписала споразумения за военно сътрудничество с около 20 африкански страни.

Пет дни по-късно Кремъл обяви, че ще бъде домакин на първата в историята среща на върха между Русия и Африка през октомври в руския черноморски курорт Сочи. Путин и президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси ще председателстват събитието. Около 50 африкански лидери трябва да присъстват. Целта е да се насърчи политическото, икономическото и културното сътрудничество.

Други документи посочват Уганда, Екваториална Гвинея и Мали като "страни, в които планираме да работим". Либия и Етиопия са страни, "където е възможно сътрудничество". Наскоро Кремъл активизира операциите си в Либия. Миналия ноември либийският командир Халифа Хафтар пътува до Москва и се срещна с руския военен министър Сергей Шойгу.