Дол триумфира на домашната сцена в Оберхоф

Владимир Илиев завърши на 44-о място с четири грешки и пасив от 2:20.0 минути

Спорт
16:00 - 05 Януари 2024
1409
Дол триумфира на домашната сцена в Оберхоф

Представителят на домакините Бенедикт Дол спечели пред родна публика спринта на 10 километра за мъже от Световната купа по биатлон в германския зимен център Оберхоф. Състезанието трябваше да се проведе вчера, но беше отложено за днес заради топлото време в страната.

Дол пропусна само една мишена и финишира за 24:12.2 минути, за да запише пета индивидуална победа в кариерата си. Това беше втори пореден негов успех в спринта, след като триумфира в Ленцерхайде (Швейцария) миналия месец.

Норвежецът Стурла Холм Лагрейд остана втори само на 1.8 секунди и също с една грешка в стрелбата. Трети се нареди сънародникът му Ендре Стрьомсхайм с пасив от 5.4 секунди и девет от десет в стрелбата.


Носителят на Големия Кристален глобус за миналия сезон и петкратен олимпийски шампион Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) направи две наказателни обиколки и финишира на четвърто място с изоставане от 19.6 секунди.

От българите с най-предно класиране е Владимир Илиев, който завърши на 44-о място с четири грешки и пасив от 2:20.0 минути. Той ще участва в утрешното преследване. Антон Синапов е 64-и с две пропуснати мишени на втората стрелба и на 2:52.2 минути зад победителя, а Благой Тодев се класира на 72-о място също с две наказателни обиколки и изоставане от 3:08.0 минути.

В генералното подреждане за Световната купа след девет старта начело е Йоханес Тингнес Бьо с 534 точки пред своя брат Тарей Бьо с 447 и Йоханес Дале с 394 точки. Владимир Илиев е 60-и с 14 точки.

Женският спринт на 7.5 км е по-късно днес в Оберхоф, а в събота предстоят двете преследвания.