Доларът поскъпва след опита за убийство на Тръмп

Новини
13:16 - 15 Юли 2024
1473
Доларът поскъпва след опита за убийство на Тръмп

Американската валута се повиши спрямо еврото, британския паунд, японската йена и повечето световни валути по време на търговията в понеделник на фона на нарастващото търсене на активи-убежища след опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Тръмп беше ранен в ухото при стрелба на предизборен митинг в Пенсилвания, а по-късно беше разпространено негово изявление, че се чувства добре. Много анализатори смятат, че този инцидент подобрява шансовете на Тръмп на тазгодишните президентски избори, отбелязва Market Watch.

"Пазарната реакция към президентството на Тръмп се характеризира с по-силен щатски долар и изостряне на кривата на държавните ценни книжа на САЩ, така че можем да наблюдаваме част от това през следващата седмица, ако се прецени, че шансовете му за изборна победа са се подобрили допълнително след опита за убийство", каза пред Ройтерс Ронг Рен Го, портфолио мениджър в Eastspring investments в Сингапур.

При евентуално победа на Тръмп пазарните анализатори очакват по-яростна търговска политика, по-малко регулации и по-разхлабени мерки относно изменението на климата. Очакват се също така удължаване на облекченията на корпоративните и личните данъци, които изтичат през следващата година, което подхранва опасенията относно нарастващите бюджетни дефицити.

Освен това, предложенията за налагане на мита върху вноса ще повишат цените, като същевременно ще подкопаят покупателната способност на потребителите. Междувременно ограниченията върху имиграцията биха могли да затегнат пазара на труда и да окажат натиск за повишаване на заплатите.

По-късно тази седмица Съединените щати ще публикуват данни за продажбите на дребно, индустриалното производство, новопостроените жилища и седмичните молби за обезщетения при безработица.

Индексът DXY, изчисляван от ICE, показващ динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0,16%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, нарасна с 0,18%.

Миналата седмица DXY загуби 0.8%, тъй като надеждите на търговците за ранно облекчаване на паричната политика от страна на Федералния резерв (Фед) се увеличиха. Статистическите данни за юни показаха забавяне на инфлацията в САЩ до 3% на годишна база от 3.3% през май. Потребителските цени се понижават за първи път от май 2020 г. спрямо предходния месец - с 0.1%.