Долната камара на Конгреса на САЩ забарни вноса на уран от Русия

Американски ядрени централи внасят 12 процента от урана си от федерацията

Актуални новини
08:30 - 12 Декември 2023
1698
Долната камара на Конгреса на САЩ забарни вноса на уран от Русия

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект, забраняващ вноса на уран от Русия. 

Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Сената и после подписан от президента Джо Байдън, за да влезе в сила. Не е ясно дали Сенатът ще има време да приеме текста до края на годината.

Законопроектът забранява вноса на уран 90 дни след влизането му в сила. Но ще има и освобождаване от прилагането на забраната за нискообогатен уран от Русия, ако американският енергиен сектор констатира, че няма друг алтернативен източник на разположение за дейността на даден ядрен реактор или на дадена ядрена енергийна компания в страната, или пък ако доставките са в национален интерес.

САЩ забраниха вноса на руски петрол след руската инвазия в Украйна и наложиха ценови таван заедно с други западни страни на доставките по море на руски суров петрол и петролни продукти, но досега нямаше забрана относно урана.

Американски ядрени централи внасят 12 процента от урана си от Русия спрямо 27 процента от Канада и 25 процента от Казахстан, според данни за 2022 г. САЩ са били източник на около 5 процента от използвания в страната уран през 2022 г.

Позволените доставки на руски уран според дерогациите, предвидени в закона, ще бъдат поетапно намалявани до 459 тона през 2027 г. от около 476,5 тона през 2024 г.