Дом на ужасите ли е домът за хора с деменция в Горско Косово?

Омбудсманът сезира прокуратурата за 24 смъртни случая, директорката отрече да има унизително отношение към пациентите

Актуални новини
08:49 - 03 Януари 2020 (обновена)
8147
Дом на ужасите ли е домът за хора с деменция в Горско Косово?

Превръща ли се Домът за хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово в поредния социален дом на ужасите?

Близки на пациенти в дома не приемат констатациите от проверката на омбудсмана Диана Ковачева, че за болните не се оказват качествени и адекватни медицински грижи и че персоналът се отнася унизително и нарушава правата им, съобщи БНР.

Омбудсманът вече сезира главния прокурор Иван Гешев за нарушенията, включително и за 24 смъртни случая в дома през миналата година, а Окръжната прокуратура във Велико Търново започна проверка.

"В село Горско Косово не става въпрос за хоспис за възрастни хора, а за лечебно заведение. През 2013 г. са направени проверки и препоръки в Дома за възрастни хора с деменция, които не са спазени докрай. Това старо училище е пренаселено. Има 9 стаи, в които живеят по 6 души. Между самите легла има съвсем малко разстояние, колкото да станеш от леглото. 57 души живеят с един душ и две тоалетни. Те се хранят в коридора. Нас ни притесни, че има висока смъртност. Има още 14 подобни домове в страната. За мен е важно да се обърне внимание на проблема, че 24 души са починали, т.е. половината от настанените", заяви днес по Би Ти Ви омбудсманът Диана Ковачева по повод сигнала, който подаде в прокуратурата. Проверката на екип на омбудсмана беше по сигнал на жена, чийто близък е в дома в Горско Косово.

57 са хората с деменция в дома в село Горско Косово. Една от тях е лелята на Георги Острев, която е там от 20 години. Грижите за болните са качествени, коментира той пред БНР в противовес на заключенията от проверката на омбудсмана в края на миналата година: „В общи линии съм доволен от това, което предоставят като социална услуга. Имам добри впечатления за дома. Разбира се, тези болни, които са с деменция, са в изключително тежко и за обгрижване състояние“.

Проверяващите посочват, че за болните не се оказват качествени медицински услуги, което беше отречено от директорката на дома Вера Дукова: „Обгрижването на хората е направено. Имаме 24-часово медицинско присъствие“.


Според ръководството на дома високата смъртност е в резултат на лошото здравословно състояние на хората, които постъпват.

Директорката на дома Вера Дукова призна, че материалната база е остаряла. Тя обаче отрече да има унизително отношение към пациентите. Смъртните случаи Дукова коментира с думите, че става въпрос за хора с много тежки заболявания и в преклонна възраст, които не са лекувани до момента на настаняването им в дома. „Идва момент, в който ние сме безсилни пред природата и заболяванията им”, каза директорката на дома.

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев посочи, че не е по силите на общината да вложи 2 млн. лева в ремонт и подобряване на санитарно-битовите условия в дома: „В никакъв случай не можем да кажем, че това е второ Могилино. Ние се опитваме да подобрим не само материалната база, а всичко, което се случва“.

Проверка в дома ще направи и социалното министерство.

Снимки: БНР и БНТ